Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Så mye melk og meieriprodukter anbefaler myndighetene hver dag

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Vi har lenge hatt et kostråd der myndighetene anbefaler deg å spise melk og magre meieriprodukter daglig. I 2017 forklarte de hvor mye dette innebærer: med tre porsjoner melk og magre meieriprodukter om dagen kan du bidra til å få i deg nok jod og kalsium.

Hvor mye melk og meieriprodukter bør du spise?

Helsedirektoratet har et kostråd som anbefaler at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Men hvor mye er egentlig et daglig inntak? I følge undersøkelser utført av Opplysningskontoret for Meieriprodukter er det variabelt hvilken mengde folk flest forbinder med "et daglig inntak". Derfor er det fint at Helsedirektoratet nå har kommet med en konkret mengde melk og meieriprodukter de mener det er sunt å spise hver dag.

Med 3 porsjoner melk og magre meieriprodukter kan du bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium.

Hvorfor anbefaler Helsedirektoratet tre om dagen?

Melk og meieriprodukter er den største kilden til jod og kalsium i kostholdet vårt og bidrar også med fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet

Nasjonalt råd for ernæring er et uavhengig fagråd med ekspertise innen kosthold og ernæring. I 2016 lanserte rådet en rapport om jod-status i Norge. Rapporten viste at grupper i den norske befolkningen får i seg alarmerende lite jod via kostholdet. Spesielt utsatt er gravide og ammende fordi jod blant annet er viktig for utvikling av hjernen hos foster og spedbarn. I rapporten ble det anbefalt å gi råd om hvor mye melk og meieriprodukter man bør få i seg for å dekke jodinntaket. Kostrådet ble anbefalt å konkretiseres, og dette gjorde Helsedirektoratet høsten 2017.

Her kan du lese mer om Helsedirektoratets kostråd om meieriprodukter.

Hvorfor anbefales magre meieriprodukter?

De norske helsemyndighetene oppfordrer til at man begrenser mengden mettet fett til maks 10 prosent av det daglige energiinntaket. Grunnen til dette er at man har sett en redusert risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom dersom man bytter ut mettet fett spesielt med  flerumettet fett. I kostholdsundersøkelsen Norkost var kjøtt- og meieriprodukter de største kildene til mettet fett i det norske kostholdet. Helsemyndighetene anbefaler derfor tre magre meieriprodukter hver dag. På denne måten får vi i oss viktige næringsstoffer som kalsium og jod, men begrenser samtidig inntaket av mettet fett.

I rapporten «Kostråd om fett - En oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget» utgitt av Nasjonalt råd for ernæring i 2017 ble forskningen som ligger til grunn for kostrådet om fett gjennomgått. I rapporten trekkes det frem at meieriprodukter generelt, og ost spesielt ikke ser ut til å være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det er likevel ikke nok forskning til å kunne endre kostrådene når det gjelder anbefalt fettinntak.

Les også: Er ikke den fete osten dårlig for hjertet?

Hva er en porsjon?

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt  (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding  med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Kostrådet er basert på at tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen bidrar til at du får i deg nok jod og kalsium. Melk og meieriprodukter inneholder litt ulike mengder av disse næringsstoffene. Gulost inneholder mye kalsium, men ikke så mye jod. For å dekke jodinntaket anbefaler Helsedirektoratet at minst to av de tre porsjonene er melk, syrnet melk eller yoghurt. Brunost inneholder imidlertid mye jod, så en brødskive med brunost vil fint kunne være en av tre om dagen.

Eksempler på innhold av jod i noen matvarer:

  • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
  • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
  • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 25 mikrogram
  • Ett kokt egg = 27 mikrogram
  • En middagsporsjon hvit fisk/sei (ca. 270 g rå vekt) = 251 mikrogram
  • En middagsporsjon fet fisk (175 g rå vekt) = 21 mikrogram

Her ser du flere eksempler på hvor enkelt du kan få i deg tre om dagen.

Test om kostholdet ditt gir deg nok

Vi har kalkulatorer som hjelper deg å finne ut om det du vanligvis spiser gir deg nok kalsium og jod. Prøv vår jodkalkulator eller kalsiumkalkulator.

Om du er interessert i andre næringsstoffer har vi også en kalkulator for hvor mye vitamin D du får i deg, hvor mye laktose produktene inneholder og en egen kalukaltor som viser deg hvilke næringstoffer frokosten din består av.

     

Fakta

Anbefalt daglig inntak av jod

  • 1 år: 70 µg (mikrogram)
  • 2-5 år: 90 µg
  • 6-9 år: 120 µg
  • Over 10 år: 150 µg
  • Gravide: 175 µg
  • Ammende: 200 µg

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Anbefalt daglig inntak av kalsium

  • 6-11 måneder: 540 mg (milligram)
  • 1-5 år: 600 mg
  • 6-9 år: 700 mg
  • 10-20 år: 900 mg
  • Fra 21 år: 800 mg
  • Gravide og ammende: 900 mg

Helsedirektoratets råd om melk og meieriprodukter

  • Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker.
  • Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør.
  • Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet.