Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Smart å velge meieriprodukter med Nøkkelhullet

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Lurer du på hvilken ost du bør velge om du ønsker en sunnere variant? Se etter produkter med Nøkkelhullet! Meieriprodukter som har Nøkkelhullet er de sunneste i sin kategori.

Hva er Nøkkelhullet?

Nøkkelhullet er en frivillig, nordisk merkeordning for mat og drikke, som skal gjøre det enklere for forbrukere å ta sunnere valg i butikken. Matvarer som får Nøkkelhullet inneholder mindre fett, sukker, salt, og mer fiber enn andre matvarer av samme type. Ønsker du å følge myndighetenes kostråd, er det lurt å se etter matvarer med dette merket.

Hvilke matvarer kan få nøkkelhullet?

For at en matvare skal kunne få Nøkkelhullet, er det flere kriterier som må oppfylles. Kriteriene varierer etter hvilken kategori en matvare tilhører. Det er til sammen 25 ulike kategorier av matvarer som kvalifiserer til å få Nøkkelhullet, basert på en vurdering om at de er viktige i et sunt og variert kosthold. Blant disse finnes frukt og grønnsaker, kjøtt og kjøttpålegg, fisk og fiskepålegg, meieriprodukter, brød og ferdigretter. Kriteriene er satt med tanke på hvilke positive og negative bidrag matvaregruppene har i det norske kostholdet. Meieriprodukter som skal få Nøkkelhullet må inneholde under en viss mengde sukker, fett og salt.

Hvilke meieriprodukter har nøkkelhullet?

Blant meieriproduktene er det ostekatogorien som har flest varianter med Nøkkelhullet. Oster som har Nøkkelhullsmerket inneholder maks 17 gram fett per 100 gram, og maks 1,6 gram salt per 100 gram. For melk er det skummet melk og  variantene av lettmelk som inneholder maks 0,7 gram fett per 100 gram som har Nøkkelhullet. For at yoghurt skal kunne få Nøkkelhullsmerket er det lov å tilsette maks 4 gram sukker per 100 gram, og maks 1,5 gram fett per 100 gram. Dette kan være en utfordring med tanke på smak. Tidligere fantes det noen varianter på markedet som falt innenfor disse kriteriene, men på grunn av dårlig salg ble produktene trukket fra markedet. Det er derfor få eller ingen yoghurter med Nøkkelhullsmerket på markedet i dag.

Fordeler med Nøkkelhullsprodukter

Det er mindre fett, sukker og kalorier i meieriprodukter med Nøkkelhullet, men innholdet av vitaminer og mineraler er ikke redusert. Når noe fjernes fra en matvare, kan det derimot av og til skje at resten av næringsinnholdet blir mer konsentrert. Eksempelvis er det mer kalsium i en skive lettere ost enn det er i en skive av den vanlige osten. På samme måte er det omtrent dobbelt så mye protein i mager kesam som i originalen. Du kan derfor med fordel velge de magre variantene til hverdags.

Velg 3 porsjoner melk og meieriprodukter om dagen

Siden mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter, anbefaler Helsedirektoratet i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner. Med et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost kan du bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium.

Får du i deg nok jod? Test om det du spiser gir deg nok!

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning. Derfor finnes det en del meieriprodukter (og andre matvarer) som kunne hatt Nøkkelhullet, men som ikke har merket på seg. Derfor kan det være smart å ikke bare se etter selve merket, men også på innholdet av sukker og fett på meieriproduktene.

Fakta

Eksempler på meieriprodukter som kan få Nøkkelhullet:

  • Skummet melk, lettmelk og kulturmelk (høyst 0,7 % g fett per 100 g)
  • Ost med mindre fett (høyst 17 g per 100 g) og salt (høyst 1,6 g per 100 g)
  • Crème fraîche og rømme-varianter med mindre fett (høyst 5 g per 100 g), sukker (høyst 5 g per 100 g) og salt (høyst 0,8 g per 100 g)
  • Ferskoster (kvarg, kremost og mozzarella) med mindre fett (høyst 5 g per 100 g), sukker (høyst 5 g per 100 g) og salt (høyst 0,9 g per 100 g)
  • Smaksatt yoghurt med mindre fett (høyst 1,5 g per 100 g) og sukker (høyst 4 g per 100 g)