Neste artikkel 2/

Færre hoftebrudd med meieriprodukter tilsatt vitamin D?

Skrevet av Mona Bjelland

Kalsium og vitamin D i barndommen reduserer risikoen for utvikling av osteoporose og hoftebrudd i alderdom

Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett og vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne ta opp nok kalsium. Derfor er kalsium og vitamin D viktige næringsstoffer for å redusere risikoen for utvikling av osteoporose (benskjørhet) og brudd.

  • I Norge rammes cirka 9000 voksne personer av hoftebrudd hvert år. Det skjer med andre ord et hoftebrudd hver time.
  • Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.
  • Risikoen for brudd øker kraftig fra 70 års alder
  • Risikoen for brudd øker jo lavere beintettheten er (Fakta fra Folkehelseinstituttet)

Vil det hjelpe å drikke melk tilsatt vitamin D?

En gruppe forskere har gjennomgått studier og konkluderer med at inntak av meieriprodukter med vitamin D kan gi færre hoftebrudd, og at det vil være et kostnadseffektivt tiltak blant de over 70 år – og for de over 60 år i grupper med stor risiko for brudd.

I en av studiene estimerte man at inntak av meieriprodukter ville bidra til at 2023 brudd kunne forebygges i Frankrike per år, 455 i Sverige og 132 i Nederland. Kostnadene som kunne vært spart var henholdsvis 129 millioner Euro, 34 millioner Euro og 6 millioner Euro.

Les mer her om hvordan du kan få nok vitamin D.

Forebygge tidlig i livet

«The National Osteoporose Foundation» oppdaterte sin kunnskapsoppsummering i 2016, i tråd med sitt formål – som er å hjelpe enkeltpersoner å oppnå maksimal benmasse tidlig i livet. I kunnskapsoppsummeringen ble det brukt en karakterskala for å beskrive styrken av tilgjengelige bevis på at individuelle livsstilsfaktorer (som det er mulig å endre på) kan påvirke utviklingen av maksimum benmasse, med A som beste karakter.

Inntak av kalsium og fysisk aktivitet i barne- og ungdomsår fikk karakteren A, mens inntak av vitamin D og forbruk av meieriprodukter fikk karakteren B.

Melk + vitamin D = sant

I Norge er ekstra lett melk (lettmelk 0,5 %/0.7 %) og melk med probiotiske bakterier (som Biola) tilsatt vitamin D. Melk med vitamin D kan ikke erstatte kilder som fet fisk og tran, men kan være et supplement. Tre glass ekstra lett melk (1 glass = 1,5 dl) gir deg nesten en femtedel av D-vitaminet du trenger hver dag.