Dame som holder melkeglass

Lavere risiko for å bli fet med melk

De som drikker melk og spiser meieriprodukter har redusert risiko for fedme, viser en gjennomgang av 33 studier.

Kinesiske forskere har sett på 17 studier på meieriprodukter og 16 studier på melk spesifikt. De har flere forklaringer på hvordan disse matvarene kan påvirke fedme. En teori er at kalsium i melk potensielt kan hemme nedbrytningen av fett slik at det i mindre grad blir tilgjengelig som energi for kroppen.

Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold, mener at magre meieriprodukter og lette melkevarianter kan bidra til å redusere overvekt blant barn og unge.

– Søte drikker henger nært sammen med fedme hos barn og unge, og vi må derfor lære dem forskjellen på hverdags- og helgemat. Barn trenger å lære å drikke vann når de er tørste, og unngå brus og saft i hverdagen, sier Lekhal.

Magre melkeprodukter inneholder få kalorier og ikke minst en rekke viktige næringsstoffer.

Melk kan også erstatte inntaket av drikker med tilsatt sukker.

Melk framfor brus

Forskerne så bare på studier hvor informasjonen er samlet inn én gang, såkalte tverrsnittstudier.

Derfor er det ikke mulig å si noe om hva som er årsak og virkning.

De ser altså at mindre risiko for fedme og inntak av melk og meieriprodukter henger sammen hos folk, men forskerne kan ikke konkludere med at det er matvarene som forårsaker den lavere risikoen.

For det kan også være slik at de som drikker melk jevnt over har en sunnere livsstil og at de derfor har lavere risiko for fedme.

– Vi anbefaler ofte foreldre at barna får melk i løpet av dagen, fordi melken er proppfull av kalsium, vitaminer og mineraler. Det bør helst være skummet eller lettmelk, sier Lekhal, som også leder et nasjonalt kompetanseløft blant helsepersonell om overvekt blant barn og unge.

– Melk er også viktig for eldre barn, sier Lekhal.

Flere studier finner det samme

De nye resultatene blir støttet av en annen nylig publisert artikkel. Den er en gjennomgang av studier som fulgte barn over tid.

Da er det i større grad mulig å se på sammenhenger fordi barna ble målt på flere tidspunkt.

I denne gjennomgangen fant forskerne at blant barn med det høyeste inntaket av meieriprodukter, var det 38 prosent mindre sannsynlig med overvekt og fedme.

Forskerne bak begge artiklene understreker at mer forskning er nødvendig for å undersøke hvordan ulike typer meieriprodukter virker på vekta til barn og unge.

Skolemelk bremser brusen

Ifølge Lekhal er det spesielt søte drikker som bidrar til overvekt og fedme blant barn; spesielt eldre barn og ungdom drikker søte drikker som brus og iste gjennom dagen.

Hun mener at tilbud om melk på skolen, for eksempel i kantinen, er et mulig tiltak for å forebygge overvekt.

Foreldre kan forhindre at barn selv kjøper brus, ved å sørge for at de får melk på skolen.

– Personlig mener og tror jeg at dersom tilgang på melk i løpet av skoledagen hadde vært et alternativ for enda flere, ville flere valgt vekk søte drikker i skoletiden. Barn og unge som vokser, bør drikke lettere varianter av melk som inneholder mye kalsium, jod og vitamin D. Dette er næringsstoffer som er viktig for å bygge et sterkt skjelett – spesielt i de tidlige tenårene.

Fakta

Denne artikkel har tidligere blitt publisert på forskning.no.

KILDEHENVISNINGER

  • Wang W m.fl. (2016) Association of dairy products consumption with risk of obesity in children and adults: a meta-analysis of mainly cross-sectional studies. Annals of Epidemiology. Doi: 10.1016/j.annepidem.2016.09.005.
  • Lu L m.fl. (2016) Long-term association between dairy consumption and risk of childhood obesity: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. European Journal of Clinical Nutrition. Doi:10.1038/ejcn.2015.226.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.