Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Quiz: Hva kan du om melk?

Skrevet av Thor Erik Johansen

Hvor mye vet du om melk og andre meieriprodukter? Ta denne lærerike quizen, og kos deg gjerne med grove vafler og kakao underveis! Det er 5 kategorier med 6 spørsmål i hver kategori. Svarene ligger under hver kategori.

KATEGORI 1 - GENERELT

1. "5 om dagen" er Helsedirektoratets anbefaling for hvor mange porsjoner frukt og grønnsaker vi bør få i oss hver dag. Hvor mange porsjoner melk og andre magre meieriprodukter anbefaler Helsedirektoratet at vi spiser eller drikker hver dag?

2. Melk, gulost og yoghurt er kilder til et næringsstoff som er viktig for skjelettet. Hvilket næringsstoff er dette?

3. I frukt finnes det naturlig fruktsukker, eller fruktose som det også kalles. I melk finnes det naturlig melkesukker. Hvilket annet ord bruker vi for "melkesukker"?

4. Hva er det engelske ordet for "meieriprodukter"?

5. Hva heter den norske landbruksministeren (per mars 2020) og hvilket politisk parti kommer vedkommende fra?

6. Hvilket av de følgende produktene er ikke et meieriprodukt: Kvarg, margarin, crème fraîche og gomme?

- - - - - - - - - - - -

SVAR - KATEGORI 1 - GENERELT

1. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser eller drikker 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag. For å bidra til å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.

2. Melk, gulost og yoghurt er kilder til næringsstoffet kalsium. Kalsium er viktig for å bygge og opprettholde et normalt skjelett og bidrar til normal muskelfunksjon.

3. Et vanlig ord for melkesukker er laktose. For de som ikke tåler laktose finnes det mange laktosereduserte og laktosefrie alternativer som inneholder de samme viktige næringsstoffene som vanlige meieriprodukter. Gulost er naturlig laktosefri.

4. Det engelske ordet for "meieriprodukter" er "dairy (products)".

5. Olaug Vervik Bollestad fra Kristelig Folkeparti.

6.Margarin er ikke et meieriprodukt.

KATEGORI 2 - MELK

1. Nevn 3 av de 7 næringsstoffene ett glass melk er en god kilde til?

2. Hvor høy fettprosent er det i skummet melk?

3. Hvor stor andel av den norske befolkningen oppgir at de stort sett alltid har melk i kjøleskapet?

4. Hva heter den israelske gruppen som vant Eurovision Song Contest (ESC) i 1979 med sangen "Hallelujah"?

5. Hvis du skal bake og ønsker saftigere bakverk kan du bruke en spesiell melketype. Hvilken?

6. Hva slags type grøt spiser nordmenn mest av?

- - - - - - - - - - - -

SVAR - KATEGORI 2 - MELK

1. Ett glass melk er en god kilde til følgende 7 næringsstoffer:

- Proteiner som bidrar til normal benhelse og opprettholdelse av muskler.

- Jod som bidrar til normal forbrenning, normal funksjon av nervesystemet og til å opprettholde normal hud.

- Kalsium som bidrar til blant annet vedlikehold av skjelettet og tennene.

- Vitamin B2 som er viktig blant annet for hud, slimhinner og for normalt syn.

- Vitamin B12 som er med på å opprettholde immunforsvaret og til å redusere tretthet og utmattelse.

- Fosfor som bidrar sammen med kalsium til vedlikehold av skjelettet og tennene.

- Kalium som bidrar til blant annet å regulere væskebalansen i kroppen og til å ha normal funksjon av nerver, muskler, hjerte og nyrer.

2. Skummet melk inneholder 0,1 % fett og kalles derfor "fettfri". Et glass skummet melk (2 dl) inneholder bare 68 kalorier, men gir deg de samme viktige næringsstoffene som finnes i annen melk.

3. 76 % av nordmenn svarer i en landsrepresentativ undersøkelse* at de stort sett alltid har melk i kjøleskapet. Over halvparten av melken drikkes. Mye melk brukes også på frokostblanding, i kakao/kaffe/te, i smoothies, i bakst som boller, pannekaker, vafler o.l. og i matlaging som bla. grøt, sauser og supper.

*Undersøkelse gjennomført av Norstat for Melk.no i november 2019.

4. Gruppen het "Milk and Honey". Det er et gammelt kjerringråd som sier at varm melk med honning hjelper deg å sove godt om natten.

5. Syrnet melk som kulturmelk og kefir gir ofte spesielt saftig bakverk fordi melkesyrebakteriene i syrnet melk påvirker stivelsen i mel slik at tar opp mer væske. Dette fører til at saftigere bakverk holder seg lengre.

6. Havregrøt er den grøten nordmenn spiser mest av. Hvis vi lager grøten på melk får vi i oss en pakke næringsstoffer.

KATEGORI 3 - OST

1. Spesielt norske kvinner får i seg urovekkende lite av næringsstoffet jod. En type ost inneholder særlig mye jod. Hvilken ostetype er det?

2. Omtrent hvor mange kilo ost spiser hver nordmann i gjennomsnitt i løpet av et år?

3. Hva kalles det å dekke en matrett med ost før du steker den i ovnen slik at retten får en gyllen osteskorpe?

4. Hva slags ost inneholder mest kalsium? Fast gulost, brunost, brie eller smøreost?

5. Er det tilsatt sukker i vanlig brunost som gudbrandsdalsost og fløtemysost?

6. Hva heter ferskosten med kornete konsistens som inneholder mye protein og lite fett?

- - - - - - - - - - - -

SVAR - KATEGORI 3 - OST

1. Brunost inneholder spesielt mye av næringsstoffet "jod", og "Ekte geitost" er den som inneholder mest. Sjekk her om du får i deg nok jod!

2. Nordmenn spiser i gjennomsnitt 19 kg ost hver i løpet av et år (2019). Ca. av dette er varianter av gulost. 2/3 av gulosten brukes som pålegg, mens 1/3 brukes til matlaging.

3. Det kalles gratinering. Husk at osten er like næringsrik om den spises som pålegg eller om den spises smeltet.

4. Fast gulost er den osten som inneholder mest kalsium. Ost er en god kilde til kalsium, og spiser du en brødskive med gulost (20 gram) dekkes hele 20 % av det anbefalte kalsiuminntaket for voksne.

5. Nei de aller fleste brunostene har ikke tilsatt sukker og inneholder bare naturlig sukker som kommer fra laktose. I tillegg så er brunost en meget god kilde til næringsstoffet jod.

6. Denne ferskosten heter cottage cheese. Ved å spise cottage cheese er det enkelt å få i seg gode proteiner gjennom dagen.

KATEGORI 4 - ANDRE MEIERIPRODUKTER

1. Hva kalles det å lage smør?

2. Ghee (også kalt ghi) er smør som er klarnet til ren smørolje. I hvilken verdensdel er ghee mest vanlig brukt?

3. Hva er "kvarg"? En type ost, en type yoghurt eller et rømmeprodukt?

4. Når man åpner en yoghurt kan det noen ganger være noe som ser ut som vann på toppen. Bør dette helles av før du spiser yoghurten?

5. Hva er den viktigste forskjellen på "rømme" og "crème fraîche"?

6. Hva kalles drikken du får om du blander melk og iskrem? 

- - - - - - - - - - - -

SVAR - KATEGORI 4 - ANDRE MEIERIPRODUKTER

1. Å lage smør kalles "å kjerne" eller "å kinne".

2. Ghee er mest brukt i Asia, og spesielt i India og land i Midtøsten.

3. "Kvarg" er en type ost (ferskost) med syrlig smak og lav fettprosent. Kvarg brukes på samme måte som rømme til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter, eller som pålegg.

4. Nei. "Vannet" som kan være på toppen av yoghurten er myse og inneholder blant annet mye protein. Du bør derfor ikke helle av dette men røre det inn i yoghurten.

5. "Rømme" skiller ut fett når den varmes opp. Det gjør ikke "crème fraîche. Crème fraîche er det vi kaller kokestabil og egner seg derfor godt i varme retter som sauser, supper, gryter og bakverk.

6. Blander du melk og iskrem får du milkshake. Finn inspirasjon til å lage din egen milkshake her.

KATEGORI 5 - MELKEPRODUKSJON

1. Hva heter den kurasen som produserer mesteparten av melken i Norge?

2. Omtrent hvor mange tusen melkekuer har vi i Norge? 50 000, 200 000, 400 000 eller 800 000?

3. I hvilke to fylker er det flest melkegårder?

4. Hva menes med pasteurisering?

5. Hvor stor andel av Norges totale landareal brukes som jordbruksareal? 3 %, 8 %, 12 % eller 17 %?

6. Hva er "løsdrift" i forbindelse med melkeproduksjon?

- - - - - - - - - - - -

SVAR - KATEGORI 5 - MELKEPRODUKSJON

1. Kurasen heter "Norsk rødt fe (NRF)" og er en såkalt kombinasjonsrase. Det betyr at den brukes både til melkeproduksjon og kjøttproduksjon, og den setter dermed lavere klimaavtrykk enn andre kuraser.

2. Per 1. januar 2019 hadde vi i Norge ca. 215 000 melkekuer.

3. Trøndelag (ca. 1.500 gårder) og Rogaland (ca. 1 200 gårder)

4. Pasteurisering er den varmebehandlingen melken går igjennom før den blir tappet på kartong. Dette gjøres for å ødelegge uønskede bakterier i melken slik at den får stabilt god kvalitet og holdbarheten samtidig forlenges. Pasteurisering av melk har vært påbudt i Norge siden begynnelsen av 1950-tallet.

5. Bare ca. 3 % av Norges totale landareal kan brukes som jordbruksareal. Ca. 45 % av landarealet kan imidlertid brukes til husdyrbeite for kuer, sauer og geiter. Disse drøvtyggerne omformer gress til menneskemat.

6. Løsdrift er når kuene går løse i et område innendørs i fjøset istedenfor å stå i båser.

Her finner du flere quizer!