Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Gudbrandsdalsost

To brunoster på tallerken

Gudbrandsdalsost er en type brunost med søt og fyldig karamellaktig smak. Den er laget med både ku- og geitemelk. 

Fakta

Gudbrandsdalsost har 35% fett i tørrstoffet (G35) og fremstilles av en blanding av ku- og geitmelk (minst 1 liter geitmelk per kg ost), myse og fløte. 

Geitmelken gir en spesiell fylde uten at geitesmaken er utpreget. Gudbrandsdalsost er den mest populære brunosten. 

Oppbevaring og holdbarhet:

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Brunost produkter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Brunosten egner deg dårlig til frysing. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjøleskap.

Brukertips i matlagingen

Gudbrandsdalsost egner seg godt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den kan også fint brukes som smakshever i sauser.