Kremost og paprika

Stabilisator

Stabilisatorer er hjelpestoff som tilsettes for at ingrediensene ikke skal skille seg i tidsrommet fra de produseres til de skal spises.

Disse stoffene brukes gjerne i produkter som skal varmebehandles ved høy varme og i produkter som skal tilsettes smaksstoffer. Mange av stabilisatorene er fortykningsmidler som sørger for at konsistensen på produktet blir mer tyktflytende.

Ulike stabilisatorer som brukes i meieriprodukter

Det brukes en rekke stabilisatorer/fortykningsmidler i forskjellige meieriprodukter:

Karragenan (E407) polysakkarider utvunnet fra rødalger som blant annet brukes i iskaffe for at den skal tåle varmebehandlingen. Karragenan hjelper også til med å holde kakaoen jevnt fordelt i sjokolademelk. Ellers bidrar karragenan til økt piskeevne for UHT-behandlet fløte, til konsistensen i kremost og til jevn blanding av frukt- og bær/saft i yoghurt og kvarg.

Natriumalginat (E401) kommer fra alginsyre som utvinnes fra tare. Hjelpestoffet brukes i dessertkrem for en tykkere konsistens.

Johannesbrødkjernemel (E410) og guarkjernemel (E412) fra frøene på henholdsvis johannesbrødtreet og guarplanten brukes i kremoster og puddinger for å gi riktig konsistens.

Xantangummi (E415) et et polysakkarid som dannes under en gjæringsprosess av sukker fra mais. Xantangummi brukes i kremoster, puddinger og UHT-dessertfløte.

Sorbitolsirup (E420) fremstilles fra glukose og finnes naturlig i frukt og bær. For å hindre dannelse av snerk på krem tilsettes sorbitolsirup til UHT-dessertfløte.

Pektin (E440) er polysakkarider som finnes naturlig i blant annet rips og fremstilles fra skallet til sitrusfrukter og epler. Pektin brukes særlig i frukt- og bærsyltetøy som tilsettes yoghurt og andre meierivarer.

Karboksymetylcellulose (E466) er kjemisk modifiserte cellulosefibre som brukes for å gi riktig konsistens i smaksatt melk og bærsauser.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.