Camembert

Camembert

Camembert er en hvitmuggost med mild til kraftig, aromatisk smak. Den har en smidig og bløt konsistens, med det karakteristiske hvite mugglaget på overflaten.

Hva er camembert?

Camembert er en liten sylindrisk hvitmuggost på 250-300 g med en diameter på 10–13 cm og høyde 3-4 cm. Vanligvis er denne osten helfet med 45–50% fett i tørrstoffet.

Camembert stammer fra Normandie i Frankrike. Eksempler på norske varianter av camembert er TINE Camembert, Camenås fra Den Blinde Ku og Camembert Eiker fra Eiker Gårdsysteri.

En moden hvitmuggost skal ha en lukt som kan gi assosiasjoner til sjampinjong. Konsistensen skal være myk og nesten kremaktig.

Modning av hvitmuggoster

Muggkulturen (Penicillium camemberti) trenger luft for å vokse, og det er derfor bare muggsporene som ligger i osteoverflaten som får mulighet til vokse. I det fuktige miljøet på ostelageret vokser hvitmuggen fort, og osten er helt hvit etter få dager.

Modningen fortsetter etter at osten er pakket. Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner, samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten.

Oppbevaring og holdbarhet

Camembert bør oppbevares kaldt, mellom 0 og 4 °C. Camembert har lett for å bli overmoden. Det som da skjer, er at melkens protein brytes ned til aminosyrer, og disse spaltes videre til bl.a. ammoniakk, slik at osten blir svært stram i smak.

Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk, men lukten kan normalt forsvinne ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden.

Har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner eller blir overmoden.

Brukertips i matlagingen

Denne osten passer godt til ostefat, som snacks eller dessert. En fritert eller stekt camembert med bærsaus eller frukt smaker ypperlig.

Camembert bør tempereres til stuetemperatur før den nytes - da først kommer den fine smaken til sin fulle rett. Søte marmelader, akevittmarinerte multer eller andre godt modne frukter, gjerne i kombinasjon med nøtter, er herlig tilbehør.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.