Gorgonzola

Gorgonzola

Gorgonzola er en italiensk klassiker blant blåmuggostene. Den er blitt en av verdens mest kjente ostesorter og regnes gjerne som en av de ”tre store” sammen med roquefort (Frankrike) og stilton (England).

Gorgonzola finnes i mange varianter som alle skal ha minimum 48 % fett i tørrstoffet. Mangfoldet skyldes varierende fremstillings- og modningsbetingelser. Samtidig har en i lang tid basert seg på to grunntyper, en mild og en noe kraftige krydrede variant.

Fremstilling av gorgonzola

Gorgonzola er laget ved at kumelk tilsettes muggsoppen Penicillium glaucum. For å gjøre fettet mer tilgjengelig for muggsoppen er det vanlig å homogenisereystemelken ved produksjon av blåmuggoster.

Blåmuggkulturen blir blandet inn i ystemelken og blir dermed jevnt fordelt i hver enkelt ost. Mugg er imidlertid avhengig av oksygen for å kunne vokse, og osten blir derfor prikket for å få muggen til å vokse også inni osten. Dette skjer ved at nåler føres inn i osten slik at det skapes små kanaler for transport av luft inn i osten (også kalt "pikering"). Dermed oppnås en jevn vekst av mugg gjennom hele osten.

Oppbevaring og holdbarhet

Gorgonzola bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C og god hygiene er viktig for å bevare osten under lagring.

All ferdigpakket ost er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen forutsatt at det er lagret og håndtert riktig. Er den det vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den.

Gorgonzola kan fryses, men det er viktig å være klar over at fryst ost blir "kort" på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper og gratenger. Det kan derfor være lurt å dele gorgonzola i biter før den fryses.

Brukertips i matlagingen

Gorgonzola passer godt i salater, i sauser og på pizza. Den er også god å bruke som fyll i f.eks. okse- eller kalvefileter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.