Pultost

Pultost er en meget tradisjonsrik ost i Norge. Den er mager og proteinrik, har en skarp og fyldig smak og passer blant annet godt til lefser og lomper.

Mens gamalosten har sine røtter på Vestlandet, er pultosten knyttet både til Vest- og Østlandet. Ystemåte, utseende, lukt og smak varierte etter hvem som hadde ystet den.

Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet "pult" som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet "pulta", som betyr grøt.

Fremstilling av pultost

Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Osten lages av kraftig syrnet skummet melk. Melken blir varmet opp til om lag 60 °C. Deretter blir ostemassen presset etter at mysen er fjernet. Ostemassen blir så kvernet før den blir samlet opp i spesielle gjæringsbeholdere og tilsatt en kultur av gjærsoppen Candida rugosa.

Etter omtrent to døgns gjæring på varmelageret blir gjæringen avbrutt ved at osten tilsettes salt og kjøles ned. Etter en modningstid på flere uker blir osten malt opp og det blir tilsatt karve før osten pakkes for salg. Tine produserer i tre ulike typer pultost og i tillegg finnes det fortsatt en rekke lokale varianter. Pultost kan være alt fra smørbar til den tradisjonelle litt tørre varianten.

Knøost/knaost

Knøost og knaost er betegnelser på fersk pultostmasse eller delvis modnet ostemasse. Det er ingen klar grense mellom betegnelsene surost, knøost og pultost, da modningsgraden gir en glidende overgang produktene imellom.

Syrnet skummet melk varmes på svak varme til den skiller seg. Deretter overføres ostemassen til et osteklede eller lignende hvor den får renne godt av seg. Avrent ostemasse smuldres og legges i en bolle som dekkes til for modning. Når den er passe moden blir den knadd sammen med salt, karve og fløte.

Oppbevaring og holdbarhet

Pultost bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Osten er datomerket med "best før" som betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato.

Brukertips i matlagingen

Pultosten passer på grovt brød, lefser og lomper. Den smaker også godt sammen med kokte eller bakte poteter, rømme og flatbrød. Pultost er også meget godt egnet som tilbehør til spekemat eller akevitt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.