Hvis du har mistanke om at du ikke tåler melk eller meieriprodukter, er det i første omgang lurt å kontakte helsepersonell for å få en undersøkelse og råd. På den måten kan du utelukke eventuelle andre underliggende årsaker til plagene og få hjelp til å få et fullverdig kosthold. Hvis man kutter en hel matvaregruppe fra kostholdet, er det nemlig viktig å erstatte næringsstoffene gjennom andre kilder.
De som ikke tåler melk, reagerer enten på melkesukkeret (laktose) fordi de har laktoseintoleranse, eller på melkeproteinene fordi de har melkeproteinallergi (melkeallergi). Symptomene på og kostrådene ved laktoseintoleranse og melkeproteinallergi er helt forskjellige.Personer med melkeallergi tåler ikke melkeprotein og må kutte ut alt av melk og meieriprodukter fra kostholdet. Personer som har laktoseintoleranse, har nedsatt evne til å fordøye laktose, men tåler et inntak på inntil 12 gram laktose daglig. Det er mange laktosefrie produkter på markedet, og alle harde gule oster er naturlig laktosefrie. Les mer om laktose i meieriprodukter.
Melkeallergi er vanligst blant små barn, og de fleste vokser det av seg. Laktoseintoleranse er en tilstand som utvikles etter hvert som barna blir eldre. Laktose kan også være et problem for dem som har irritabel tarm, der et høyt inntak av laktose kan forverre plagene.