Ciabatta - grunnoppskrift

"Ciabatta" betyr tøffel på italiensk. Dette fordi bakverket har et tøffelaktig og litt uformelig utseende. Ciabatta har blitt populært i Norge de seneste årene på lik linje med andre spennede bakverk som baguetter og bagels.

Sandwich med kyllingsalat Frokostscones
middels
Knasende, sprø og luftige
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

8
Dag 1 (surdeig):
10 g gjær
5 dl vann
5 dl hvetemel
Dag 2:
6 dl hvetemel
2 ½ dl durumhvete (eller vanlig hvetemel)
10 g gjær
3 dl vann
20 g salt
½ dl smeltet smør (evt. olivenolje)

Fremgangsmåte

Dag 1: 

  1. Bland kaldt vann og gjør. Rør inn mel og bland til du får en jevn konsistens. Deigen skal være klissete.
  2. Dekk deigen med plast og la den stå kjølig 6 - 12 timer.

Dag 2

  1. Sett ovnen på 250 °C.
  2. Tilsett hvetemel, durumhvete, gjær rørt i vann, salt og smør til surdeigen. Elt god. Deigen skal være ganske løs, men ikke klissete. Tilsett mer mel om nødvendig.  
    Kokkens tips

    Hvis du ikke har durumhvete går det helt fint å bruke vanlig hvetemel også.

  3. Strø mel på benken og hell ut deigen. Del deigen i 8 biter og form hver bit til en bred, tøffellignende klump. Den vil sige litt sammen, men sånn skal det være.  
  4. Legg bitene på en stekeplate godt drysset med mel, helst durumhvete. Pensle deigen med smør (evt olje) og dekk med plast. La deigen heve ca 2 timer på kjøkkenbenken.
  5. Sett ciabattaene i stekeovnen og skru ovnen ned til 200 °C. Stekes i ca 35 minutter. De er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist. 
    Ernæringsrådgiverens tips

    Ciabatta smaker deilig nystekte med brunost eller gulost på. Brunost gir deg jod, mens gulost gir deg kalsium.