Brunostboller

De små brunostbitene gir bollene en spennende kontrast. Del dem gjerne i to og ha på smør. Disse anbefales virkelig!

middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 12 stk
100 g smør
3 ½ dl lettmelk (0,5 eller 0,7 % fett)
50 g tørrgjær
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
600 g hvetemel
300 g brunost
1 stk egg

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele, og hell i melken.
  2. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. 
  3. Ha i hvetemelet og bakepulveret, og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok).
  4. Skjær brunosten i små terninger og vend dem inn i deigen.
  5. La den heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
  6. Ha deigen over på en melet flate og del den i 12 like store emner. Trill boller som du legger på en stekeplate og etterhever på et lunt sted i ca. 30 minutter.
  7. Sett ovnen på 200 °C.
  8. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen i ca. 12-15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
    3 om dagen-tips

    Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.