Vørterkake

Bak en nydelig saftig vørterkake med julekrydder og spre god duft i hele huset.

Julekake Brød med kjernemelk
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 2 stk
500 g siktet rugmel
1 ts malt anis
1 ts malt nellik
½ ts malt hvit pepper
1 ts malt kardemomme
2 ts salt
3 dl helmelk
1 flaske vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
70 g smør
1 dl mørk sirup (1 dl = 125 g)
1 pk gjær
2 dl rosiner
500 g hvetemel
1 stk egg
½ dl helmelk

Fremgangsmåte

  1. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt.
  2. Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (ca. 37 °C). Løs gjæren opp i væsken.
  3. Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.
  4. Dekk deigen med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  5. Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca. 30 minutter.
  6. Pensle kakene med sammenvispet egg og melk. Stek kakene i forvarmet stekeovn ved 200 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.