Pepperkakehus

Med denne oppskriften kan du lage alle mulige pepperkakefigurer og bygninger - bare fantasien setter grenser!

Hvite kakemenn og -koner Juleknekk
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
100 g smør
2 dl lys sirup
3 dl sukker
3 dl helmelk
1 kg hvetemel
½ ts malt kardemomme
½ ts malt hvit pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt anis
½ ts malt ingefær
3 ts malt kanel
3 ts natron
3 ss vann
Montering og pynt:
1 ½ dl sukker (til sammensettingen av huset)
4 dl melis
1 stk eggehvite
1 krm sitronsaft (noen dråper)

Fremgangsmåte

  1. Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.
  2. Bland halvparten av melken med krydderet og rør dette inn i væsken.
  3. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen. Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.
  4. Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.
  5. Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen du ønsker (se link med mønster).
  6. Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer. Legg bakepapiet med hus-delen over på en bakeplate.
  7. Stek delen i forvarmet ovn ved 160 °C i omlag 10 minutter. Avkjøl på rist. Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensetingen.

    Montering og pynt:

  8. Smelt sukkeret i en stor stekepanne slik at det blir lysebrunt (karamellisering). Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
  9. Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og forsiktig rette dem opp.
  10. Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til du har en jevn melisglasuren. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
  11. Pynt delene etter egen ønske.