Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Marsipankake til 17. mai

Hvis du skal imponere gjestene med en stor flott marsipankake på nasjonaldagen eller på en annen stor festdag, er det denne festkaken du skal bake! Et vakkert syn og en nytelse for ganen.

vanskelig
Lukk full skjerm

Ingredienser

1 porsjon gir 16 stk
Sukkerbrød:
5 stk egg
150 g sukker
120 g hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver
Vaniljekrem:
1 stk vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
3 stk eggeplomme
1 dl sukker (90 g)
3 ss maisstivelse (maizena)
Jordbærkrem:
3 dl kremfløte
200 g jordbærsyltetøy
Lokk:
5 dl kremfløte
500 g marsipan
200 g friske blåbær
200 g friske jordbær eller bringebær

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:

 1. Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis.
 2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
 3. Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.Stek sukkerbrødet midt i forvarmet ovn på 175 ºC i 25 - 35 minutter. 

  Vaniljekrem:

 4. Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
 5. Rør sammen fløte, eggeplommene, maisstivelsen og resten av sukkeret.
 6. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte, men sikkert opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.(Du kan også bruke ferdig vaniljekrem).

  Jordbærkrem:

 7. Visp kremfløten til luftig krem og vend inn jordbærsyltetøyet.

  Montering av kaken:

 8. Del sukkerbrødet i tre lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker, kan du blande inn litt stivpisket kremfløte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
 9. Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
 10. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Visp kremfløten til luftig krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen.
 11. Klipp ut en sirkel av bakepapir på ca. 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken. Marsipanen kjevles ut til et stort rundt lokk som er ca. 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
 12. Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store "kakestykker". Rull marsipanen på hver av "kakestykkene" fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret. Marker skillet mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.