Neste artikkel 2/

Enkle og gode retter til 17. mai

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Skal du feire 17. mai med et stort frokost- eller lunsjbord? Her finner du noen enkle og gode oppskrifter som kan være til inspirasjon, enten du får gjester eller er invitert bort og skal ta med en rett.

Skal du bake en flott kremkake til 17.mai-festen? Her finner du mange flotte oppskrifter og gode tips for oppbevaring, holdbarhet og bruk av kremfløte for å få det beste ut av din kremkake.

fetasalat

Melon og fetaostsalat med spekeskinke
Vannmelon, rødløk og en god fetaost er både salt, søtt og friskt samtidig. En utsøkt kombinasjon som smaker av sommer. Server med en god speke- eller parmaskinke ved siden av, og tilsett krydder og urter etter smak. Vi anbefaler mynte i denne salaten.

Urtebrød

Urtebaguetter
Disse urtebaguettene passer godt til de fleste rettene på en festbuffet. Sett smak med urter som kruspersille og gressløk eller andre urter du liker. Deigen tvinnes før steking slik at det blir enkelt å skjære baguetten i skiver.

Urtebrød

Grove rundstykker
Grove rundstykker er et sunt valg til festmaten. Rundstykker som er hjemmelaget smaker mye bedre enn ferdigkjøpte, og disse kan stekes i forveien og fryses ned. Før servering gir du rundstykkene 10 minutter i varmluft på 100 grader, så har du rundstykker som smaker nystekt.

Melk.no_Smør_01

Imponer med hjemmelaget smør
Å lage smør av kremfløte eller rømme er enklere enn man skulle tro. Rømme gir smøret en deilig og syrlig smak. Du kan også lage din personlige vri ved å tilsette hvitløk, urter, krydder eller chili. Etter nedkjøling kan du skjære smøret i fine skiver som ser delikat ut på et festbord.

ostepai

Ostepai med soltørket tomat og oliven
En god pai som kan deles med mange gjør seg godt på et festbord. Denne paien med soltørket tomat, parmaskinke, oliven, pinjekjerner og frisk timian smaker like godt varm som kald og kan enkelt forberedes dagen før. Stek paien ferdig, og legg på garnityren rett før servering.

asparges-i-flotesaus

Lune asparges i fløtesaus
Den norske aspargessesongen er i full gang, og vårens og sommerens beste grønnsak bør være tilstede på festbordet. Her med en deilig fløtesaus med pinjekjerner.

kyllingspyd

Spyd med kyllingkjøttboller og kvargdipp
Gode kyllingkjøttboller sammen med ost og grønnsaker er enkelt å lage og er dekorativt samlet på et spyd. For de minste barna er det også spennede å få servert mat på spyd. Serveres med en kesamdipp som en smakfull smårett.

kyllingspyd

Gresk salat
En god gresk salat er en sikker vinner både som tilbehør som selvstendig rett.

kyllingspyd

Ovnsbakt laks med sitron og crème fraîche
Et skikkelig festbord bør by på en deilig rett fra havet. Dette er en lettvint og smakfull ovnsbakt laks som går raskt å lage. Den kan også tilberedes i forveien og oppbevares kjølig. Sett den inn i stekeovnen i 15 minutter før servering.

allers-ofm-17_mai--015151

Skinke- og parmesansalat
Spekemat hører hjemme på 17. mai, og spekeskinke kan serveres som del av et spekefat, eller i en salat sammen med parmesan, vårløk, sukkererter og jordbær. En frisk og god kombinasjon.

allers-ofm-17_mai--015151

Ostefat
Et ostefat med et lite utvalg av oster og kjeks passer alltid i festlige anledninger, og er praktisk å ta med om du skal feire hos familie eller venner. Server gjerne ostene med honning, marmelader, chutney, tørket frukt og nøtter. Ønsker du å servere ost som dessert, er en spennede vri å servere en lun nøttepanert Brie med fruktkompott eller chutney.

Yoghurtis på pinne

Enkel, hjemmelaget yoghurtis
Ingen 17. mai uten is!
Denne varianten er så enkel at det nesten ikke er noen grunn til å la være. Fyll yoghurt i ispinneformer eller stikk en ispinne ned i toppen av et yoghurtbeger. Etter noen timer i fryseren har du is som er både sunn og god! Velg den yoghurtvarianten du liker best. Et annet enkelt og godt tips er å fryse favorittsmoothien i ispinneformer, for eksempel en av disse gode oppskriftene.

Yoghurtis på pinne

Smuldrepai med vaniljesaus i porsjonsformer
Denne deilige smuldrepaien med bær kan lages i porsjonformer eller i en paiform 24 cm. Varm den gjerne litt opp og server med god vaniljesaus, vaniljekesam eller fløteis.

Innholdsrådgiver - Master i samfunnsernæring

Terese Glemminge Arnesen

Hei!

Trenger du mer inspirasjon eller finner du ikke det du leter etter?

#17. mai

#Tapas

#Småretter