Neste artikkel 2/

Påskebakst rundt om i Europa

Skrevet av Ellen Kathrine Ulleberg

Påsken er en høytid med lange tradisjoner. I Norge reiser mange til fjells og koser seg med nystekte vafler eller langpannekaker bragt med hjemmefra, men hva slags påskebakst er vanlig i andre land?

I Norge som i resten av Norden er det vanlig med sjokoladeegg til påske. Det finnes ikke kun én kake som er typisk for hvert land, men det er likevel vanlig å bake eller kjøpe kaker til påske.

      

I Finland lages det også tradisjonelt Mämmi til påske, en pudding-lignende dessert laget blant annet av rugmel, mørk sirup, appelsinskall og rosiner. Puddingen serveres med sukker og fløte. 

I resten av Europa finnes det mange typiske påskebakverk ofte med ulike religiøse symboler. I England og Irland samt andre anglofile land er det vanlig å lage Hot cross buns, en type bolle med et kors på toppen. Det sies at disse bollene først ble bakt av anglosakserne for å hedre vårgudinnen (Eostre), men disse saftige bollene er nå et kristent symbol som er særlig populære til påske.

I Italia lages det flere regionale kaker, men en variant som er godt kjent rundt om i landet er «La colomba di Pasqua», også kjent som Påskeduen. Dette deilig søte og luftige bakverket av mel, egg, smør og gjær formes til en due og dekkes med perlesukker og mandler. Duen symboliserer trolig den hellige ånd, og kaken serveres gjerne som avslutning på påskelunsjen sammen med friske bær, flytende sjokolade og lettpisket krem. 

Andre kjente italiensk påskekaker er Pastiera Napoletana, som nå spises året rundt i Italia og Gubana fra Giulia nær grensen til Slovenia og Østerrike. Gubana har en karakteristisk spiralform når den skjæres i skiver ettersom fyllet av sjokolade, nøtter, rosiner og vin er lagt lagvis med deigen. 

I Tyskland og i mange andre europeiske land er det vanlig med forseggjorte påskekranser av søt gjærbakst dekorert med fargerike hardkokte egg. 

Franske påskekaker er rike og næringstette med melk, kremost og egg. Som for Tyskland er flettekranser av gjærbakst pyntet med fargede egg utbredt i hele Frankrike, men hver region har også sine egne tradisjonelle kaker. I Alsace har de blant annet en populær kake formet som et lam - Le gâteau agneau de Pâques

  

I Sveits serveres det gjerne en tradisjonell risterte med vaniljekrem, sitron og mandelfyll til påske, mens de i Russland serverer en høy kake dekorert med melisglasur og farget pynt, kalt Kulich til påske. 

Til den polske feiringen av påske hører kaken Babka med. Kaken er laget av søt gjærbakst med romsirup og dekorert med melisglasur. Babka betyr bestemor og kaken lages gjerne formet symboliserer trolig det store foldeskjørtet til en bestemor.