Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Slik lykkes du med sukkerbrødet

Et saftig og luftig sukkerbrød er selve fundamentet i en vellykket bløtkake, og kan godt lages dagen før du skal bruke det. I denne artikkelen gir vi deg en enkel oppskrift og gode tips og råd på veien for å oppnå et perfekt resultat. 

Oppskrift

Ingredienser:

5 egg

150 g sukker

120 g hvetemel

2 ss potetmel

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

  1. Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis.
  2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
  3. Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
  4. Stek sukkerbrødet midt i forvarmet ovn på 175 ºC i 25 - 35 minutter.   

Romtempererte egg

Før du starter bakingen er det lurt å la eggene ligge på kjøkkenbenken en stund, slik at de blir romtemperert. Dette fordi romtempererte egg blandes lettere og du vil få et luftigere resultat på eggedosisen.

Det er ikke alltid like lett å planlegge bakingen, så skulle du befinne deg i en situasjon hvor alle eggene er kalde, trenger du ikke å fortvile. Et triks er da å legge eggene i en bolle med varmt vann. Litt varmere enn lunkent, men ikke kokvarmt. La de ligge i fem til ti minutter før du setter i gang. 

Eggedosisen er avgjørende

Ta deg god tid til å piske eggedosis, visp lenge.  Jo lysere og luftigere du pisker den, jo høyere sukkerbrød vil du få.

Å vende de tørre ingrediensene inn i eggedosisen, er det mest kritiske punktet når du skal lage sukkerbrød. Her er det viktig å ha i bakhodet at jo mindre du rører, jo mer luft bevares i eggedosisen og desto bedre resultat vil få til slutt. Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver over eggedosisen og vend det forsiktig inn, litt etter litt. Tar du for mye om gangen vil melet legge seg i bunnen av bollen, og kan skape klumper i røren.   

Bruk potetmel

Vi anbefaler at du bruker potetmel i sukkerbunnen. Potetmel absorberer og holder på fuktigheten i større grad enn hvetemel, og kaken vil derfor få en lettere tekstur. Det er også med på å gi bedre hold i kaken, slik at den blir lettere å skjære opp. 

Bruk bakepapir, ikke smør

Du skal kun ha bakepapir i bunnen av formen, ikke på kantene. Kantene skal heller ikke smøres. Dette gir deigen mulighet til å heve seg og feste seg til kantene når den stekes. Det vil gi et høyere sukkerbrød. 

La sukkerbrødet steke lenge nok

Ikke la formen med røren stå for lenge på benken før du setter den i ovnen. Pass også på at du ikke åpner døren på stekeovnen før mot slutten av steketiden, den bør i hvert fall stå urørt de første 20 minuttene. Dette hindrer den i å falle sammen. Hvor lenge kaken må stekes varier noe. For å være sikker på at den har stått lenge nok, kan du stikke en kakepinne, trepinne eller lignende forsiktig inn i kaken. Sitter det kakedeig på pinnen når du drar den ut, må den steke lenger. Her vil du bli belønnet for tålmodighet. Tar du ut kaken før den er ferdig, vil den synke sammen og du får et krater på midten. Blir kaken brun på toppen før den er ferdig, kan du legge aluminiumsfolie over mens den steker videre.

Avkjøl i formen

For å unngå at kaken synker sammen når du tar den ut av ovnen, kan du legge den på hode på en rist med det samme du tar den ut. La sukkerbrødet avkjøle i formen. Når den har blitt kald kan du bruke en kniv til å skjære rundt kantene og forsiktig løsne den fra formen.  

Er du uheldig og kaken synker sammen på midten kan du trikse kaken til ved hjelp av ekstra fyll, og ved å snu det øverste laget på kaken opp ned.

Fuktighet er et must

For å sikre at kaken blir saftig, må du alltid dynke sukkerbrødet med melk, juice eller kaffe. Del sukkerbrødet først og dynk hver del etter hvert som du bygger lagene. Dette gjør du ved å helle væske på en spiseskje og forsiktig helle ut litt etter litt, mens du lager sirkler på sukkerbrød fra ytterst til innerst.

Lurer du på hvordan du best kan lykkes med å piske krem? Her kan du lese våre tips og råd om oppbevaring og behandling av kremfløte.

Her finner du våre beste oppskrifter på lekre bløtkaker og andre smakfulle kaker med krem.