Dagsmeny 2 - 2500 kcal
Frokost (ca. 500 kcal):
- 2,5 skiver grovt brød eller 5 grove knekkebrød
- Tynt lag smør og pålegg*
- 1,5 dl skummet eller ekstra lettmelk (0,5 % fett)
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Fri mengde tomat, agurk, paprika og salat
- Kaffe eller te
Lunsj (ca. 500 kcal):
- Dobbel porsjon havregrøt med friske bær
- ½ banan eller en liten neve mandler, nøtter eller frø
- Kaffe/te
Middag (ca. 700 kcal):
- 150 g fet fisk (valgfri tilberedning)
- 80 g grov pasta eller grov ris (tørrvekt)
- Fri mengde rå, lettkokte eller wokede grønnsaker
- 2 ss mager kvarg (f.eks Kesam)
Kveldsmat (ca. 400 kcal):
Wraps av lomper:
- 2 lomper (potet, havre eller spelt)
- Tynt lag mager smøreost
- ¼ avokado
- Fri mengde salat, tomat, agurk og paprika
- 2 skiver magert kjøttpålegg*
- 1,5 dl skummet eller lettmelk (0,5 % fett)
- 1 valgfri frukt
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 200 kcal, velg to av alternativene under.
- 1 eple/pære/nektarin og en liten neve (25 g) mandler eller nøtter
- 1 dl cottage cheese, 3 ss havregryn og 1 ts usøtet syltetøy
- 1,5 dl yoghurt naturell og 3 ss usøtet kornblanding eller havregryn
- Fruktsalat med kvarg el. (150 gram frukt og 1 dl Skyr eller mager Kesam naturell/vanilje)
- Grønnsaker og dipp laget med ca. 1 dl kvarg (f.eks Kesam)
- 2 grove knekkebrød med et tynt lag smør, magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1 skive ekstra grovt brød med magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1 banan og 1,5 dl lettere sjokolademelk
*Forslag til pålegg:
Velg én type pålegg. Det er lurt å variere og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: velg gjerne magre oster, som lettere hvitoster og smøreoster, kvarg/Kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg varianter med maks 10 % fett, som kokt skinke, hamburgerrygg, mager leverpostei, salt bankekjøtt, roastbiff, alle typer ren skinke, kylling og kalkunpålegg og skinkestek
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Mager smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.