Dagsmeny 2 - 3200 kcal
Frokost (ca. 550 kcal):
- 2 dl havregryn eller usøtet kornblanding (f.eks. 4-korn eller müsli
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett) (alternativt 2 dl skummet kulturmelk, 1 dl yoghurt naturell eller lett-yoghurt)
- 2 ts rosiner, tørkede aprikoser eller annen tørket frukt, eller 1 ss syltetøy med mindre sukker
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1 liten frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 600 kcal):
- 3 skiver grovt brød
- Tynt lag med smør eller majones
- Valgfritt pålegg i tynt lag*
- Fri mengde tomat, agurk, paprika og salat
- 1,5 dl skummet/ lettmelk (0,5% fett) eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Middag (ca. 800 kcal):
Energirik fiskesuppe:
- 4 dl fiskebuljong
- 1 gulrot
- ½ paprika
- ½ purre
- 2 store poteter
- 150 g laks
- 1 dl matfløte
Skjær grønnsakene i biter og stek dem raskt i panne. Kok videre i buljongen. Tilsett matfløte og biter av fisk når potetene er møre. Spis gjerne en skive brød til suppen.
Kveldsmat (ca. 500 kcal):
Smoothie:
- 1 banan
- 5 ss havregryn
- 1 beger fruktyoghurt
- 1 håndfull friske bær
- 1 dl lettmelk (0,5% fett)
- 1 ss peanøttsmør
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 250 kcal, velg to av alternativene under.
- 1 banan og en liten neve nøtter (25g)
- 1,5 dl cottage cheese, 4 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær
- Fruktsalat med kvarg el. (150 g frukt, 1,5 dl skyr eller mager Kesam naturell/vanilje)
- 1 banan og 2,5 dl mager sjokolademelk
- 3 grove knekkebrød med tynt lag smør, magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1,5 skive ekstra grovt brød med magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 60 g nøtter og tørket frukt
- ½ avokado, ½ boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg (f.eks Kesam) og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.