Dagsmeny 2 - 3500 kcal
Frokost (ca. 600 kcal):
- Dobbel porsjon havregrøt med friske bær
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 650 kcal):
- 3 skiver grovt brød
- Tynt lag med smør, majones eller sennep
- Omelett av to egg, 2 ss cottage cheese og 3 skiver skinke, stekt i litt smør gjerne med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Fri mengde tomat, agurk, paprika og salat
- Kaffe/te
Middag (ca. 850 kcal):
Pasta med grønnsaker og kylling:
- ½ løk
- ½ paprika
- 200 g kylling eller magert kjøtt
- ½ pose fryst spinat eller 1 pose frisk spinat
- 2 ss pesto
- 100 g grov pasta eller grov ris
Skjær opp grønnsaker og kylling i biter og stek disse i panne. Ha over pesto når kyllingen er gjennomstekt. Spis med pasta eller ris.
Kveldsmat (ca. 500 kcal):
Smoothie:
- 1 banan
- 5 ss havregryn
- 1 beger fruktyoghurt
- 1 håndfull frisk bær
- 1 dl lettmelk (0,5% fett)
- 1 ss peanøttsmør
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 300 kcal, velg tre av alternativene under.
- ½ avocado, 1 boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
- 1 banan, en liten neve nøtter (25g) og 1,5 dl skummet eller ekstra lett melk
- 1,5 dl cottage cheese, 6 ss havregryn eller usøtet kornblanding og en liten håndfull bær
- Fruktsalat med kvarg el.(200 g frukt, 1,5 dl Skyr eller mager Kesam naturell eller vanilje)
- 1 skive grovt brød, tynt lag smør eller majones, 1 egg og valgfrie grønnsaker
- 1 grovt knekkebrød, 1 kokt egg og 2 dl mager sjokolademelk
- 1 beger (175 g) Skyr, 4 ss usøtet kornblanding eller havregryn og ½ banan
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg (f.eks Kesam) og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.