En turkis skål med yoghurt med bær og nøtter.

Hvorfor er det sukker i meieriprodukter?

Alle meieriprodukter inneholder naturlig sukker i form av melkesukker (laktose). I tillegg er det noen produkter som er tilsatt sukker for å gi en litt søtere smak.

Naturlig sukker, for eksempel fruktsukker (fruktose) i frukt og melkesukker (laktose) i melk, kommer fra naturens side sammen med vitaminer og mineraler. Matvarer som inneholder fruktsukker gir altså ikke bare kalorier, men også næringsstoffer som kroppen trenger.

Vi kan spise litt sukker

Helsedirektoratet sier ikke at vi fullstendig skal utelate sukker fra kostholdet. De anbefaler at inntaket av tilsatt sukker utgjør < 10 % av det totale energiinntaket. Det er derfor rom for naturlig sukker og litt tilsatt sukker i kostholdet til både barn og voksne. Hvor vi får det tilsatte sukkeret fra kan vi gjerne velge med omhu, slik at vi får noen vitaminer og mineraler med “på kjøpet”. Over 70 % av sukkerinntaket til barnehagebarn kommer fra matvarer med mye tilsatt sukker, men få vitaminer og mineraler, som saft, brus, kaker, godteri og kjeks.

Hvordan vite hvor mye sukker det er i et produkt?

Vær oppmerksom på at ulike produsenter deklarerer tilsatt sukker på forskjellig måte i innholdsdeklarasjonen på produkter. Står det “sukkerarter”, inkluderer dette både naturlig og tilsatt sukker. Da skal i tillegg mengden tilsatt sukker oppgis i prosent (1 % er lik 1 g sukker per 100 g, 2 % er lik 2 g sukker/100 g og så videre) i innholdsfortegnelsen, eller det skal spesifiseres i tabellen over næringsinnholdet hvor mange gram tilsatt sukker det er per 100 g vare.

Er det greit å gi barna yoghurt?

En del foreldre lurer på om det er greit å gi barna yoghurt, fordi det inneholder sukker. Da er det viktig å tenke på alle næringsstoffene yoghurten kan gi de små barna som er i vekst. En yoghurt gir blant annet proteiner, kalsium, jod, magnesium, fosfor og B-vitaminer. Proteiner, kalsium og jod er viktig for normal vekst og utvikling hos barn.

Mange ulike varianter av meieriprodukter

Det finnes i dag mange ulike varianter av meieriprodukter på markedet, med mye, litt eller ikke noe tilsatt sukker. Til hverdags kan man gjerne velge nøkkelhullsmerkede produkter, som inneholder mindre sukker og mindre fett enn de vanlige variantene. Naturell varianter av skyr, kvarg, cottage cheese og så videre kan velges dersom man ønsker en yoghurt helt uten tilsatt sukker, og man kan eventuelt søte den med frukt eller bær dersom man ønsker en søtere smak.

Ernæringsrådgiverens tips

At yoghurt en en "sukkerbombe" er noe en del fortsatt tror, men det har skjedd mye med produktutviklingen de siste årene. Nå finnes det en rekke yoghurter å velge mellom, med varierende innhold av sukker og fett. Det finnes også mange naturelle varianter, som du eventuelt kan søte ltt selv dersom du ønsker det.

Fakta

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker:

  • Tilsatt sukker: tilsettes i mat og drikke ved industriell produksjon av mat og drikke. Gir kun energi, ingen vitaminer og mineraler = “tomme kalorier”. Eksempler: kaker, kjeks, godteri, saft brus. Det er dette sukkeret vi bør redusere.
  • Naturlig sukker: kommer naturlig i mat og drikke sammen med vitaminer og mineraler. Eksempler: fruktsukker (fruktose) og melkesukker (laktose).

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.