Alle meieriprodukter inneholder naturlig sukker i form av melkesukker (laktose). I tillegg er det noen produkter som er tilsatt sukker for å gi en litt søtere smak.
Naturlig sukker, for eksempel fruktsukker (fruktose) i frukt og melkesukker (laktose) i melk, kommer fra naturens side sammen med vitaminer og mineraler. Matvarer som inneholder fruktsukker gir altså ikke bare kalorier, men også næringsstoffer som kroppen trenger.
Helsedirektoratet sier ikke at vi fullstendig skal utelate sukker fra kostholdet. De anbefaler at inntaket av tilsatt sukker utgjør < 10 % av det totale energiinntaket. Det er derfor rom for naturlig sukker og litt tilsatt sukker i kostholdet til både barn og voksne. Hvor vi får det tilsatte sukkeret fra kan vigjerne velge med omhu, slik at vi får noen vitaminer og mineraler med “på kjøpet”. Over 70 % av sukkerinntaket til barnehagebarn kommer fra matvarer med mye tilsatt sukker, men få vitaminer og mineraler, som saft, brus, kaker, godteri og kjeks.
Vær oppmerksom på at ulike produsenter deklarerer tilsatt sukker på forskjellig måte i innholdsdeklarasjonen på produkter. Står det “sukkerarter”, inkluderer dette både naturlig og tilsatt sukker. Da skal i tillegg mengden tilsatt sukker oppgis i prosent (1 % er lik 1 g sukker per 100 g, 2 % er lik 2 g sukker/100 g og så videre) i innholdsfortegnelsen, eller det skal spesifiseres i tabellen over næringsinnholdet hvor mange gram tilsatt sukker det er per 100 g vare.
En del foreldre lurer på om det er greit å gi barna yoghurt, fordi det inneholder sukker. Da er det viktig å tenke på alle næringsstoffene yoghurten kan gi de små barna som er i vekst. En yoghurt gir blant annet proteiner, kalsium, jod, magnesium, fosfor og B-vitaminer. Proteiner, kalsium og jod er viktig for normal vekst og utvikling hos barn.
Det finnes i dag mange ulike varianter av meieriprodukter på markedet, med mye, litt eller ikke noe tilsatt sukker. Til hverdags kan man gjerne velge nøkkelhullsmerkede produkter, som inneholder mindre sukker og mindre fett enn de vanlige variantene. Naturell varianter av skyr, kvarg, cottage cheese og så videre kan velges dersom man ønsker en yoghurt helt uten tilsatt sukker, og man kan eventuelt søte den med frukt eller bær dersom man ønsker en søtere smak.