Yoghurt er ingen sukkerbombe for barn

Barneyoghurt inneholder i motsetning til hva mange tror mindre sukker enn vanlig fruktyoghurt. Yoghurt gir barna jod, kalsium og flere næringsstoffer de trenger, og bidrar ikke med mye tilsatt sukker i kostholdet til norske barn.

En del norske barn får i seg mer sukker enn ønskelig. Da er det viktig å se på hvor barna får sukkeret fra, og fjerne de største sukkerkildene fra kostholdet. Kostholdsundersøkelsen Ungkost fant at blant 4-åringer kom 70 % av sukkeret fra matvarer som bidrar med lite viktige næringsstoffer, som godteri, kaker, saft og brus. Kun 11 % av sukkerinntaket til 4-åringene kom fra yoghurt.

Barneyoghurter inneholder mindre sukker

De fleste av yoghurtene som er spesielt beregnet på barn inneholder mindre tilsatt sukker enn vanlig fruktyoghurt. Flertallet av barneyoghurtene på det norske markedet inneholder rundt 2-4 % tilsatt sukker, og det finnes varianter uten tilsatt sukker eller kunstig søtning.

I tillegg til barneyoghurt finnes det en rekke andre yoghurter og tilsvarende produkter å velge mellom på markedet, med varierende innhold av sukker. De fleste naturelle yoghurter er uten tilsatt sukker.

Yoghurt gir mange næringsstoffer på kjøpet

Dessverre får vi innimellom henvendelser fra småbarnsforeldre som opplever at barnehagen ikke tillater yoghurt i matpakken. Dette bygger i stor grad på misforståelser rundt sukkerinnholdet i yoghurt. Yoghurt inneholder naturlig sukker, og noen varianter inneholder også noe tilsatt sukker, men er samtidig også en kilde til næringsstoffer.

Yoghurt inneholder naturlig sukker i form av laktose, i tillegg til kalsium, jod, proteiner, magnesium fosfor og B-vitaminer – næringsstoffer barna trenger for å vokse og utvikle seg. Mange barn er småspiste i perioder, men glad i yoghurt. Yoghurten kan derfor være en kjærkommen kilde til energi og næringsstoffer til små barn.

Helsedirektoratet anbefaler småbarnsfamilier og barnehager å velge naturell yoghurt, eller yoghurter som inneholder maksimum 4% tilsatt sukker. Da får barna i seg lite sukker, men mye god næring. Kvarg eller kesam er også gode alternativer.

I de nasjonale retningslinjene for mat og måltid i barnehagen trekkes det frem at yoghurt gjerne kan serveres sammen med bær eller korn, eller i smoothie.

Les mer: Hvordan begrense sukkerinntaket hos små barn?

Naturlig og tilsatt sukker i yoghurt

Det er ikke alltid like lett å lese på et produkt hvor mye sukker som er tilsatt. Dette gjelder også for yoghurter hvor det oppgis total mengde karbohydrater, og i tillegg informasjon om andelen sukkerarter. I yoghurt er det alltid melkesukker, eller laktose som det heter på fagspråket. Laktose er et sukker som finnes i melk fra naturens side. Det er cirka 4,7 gram laktose per 100 gram yoghurt. Inneholder en yoghurt mer sukkerarter enn dette, er det sukker som er tilsatt produktet for en søtere smak.

Yoghurt er tilsatt sukker for å gi en rundere smak på produktet, da det har en syrlig smak. Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene ønsker at vi skal redusere inntaket av, fordi dette ikke bidrar med annet enn energi.

Barn kan spise en yoghurt om dagen

Barn kan trygt spise et beger yoghurt om dagen. En del barn er imidlertid veldig glad i melk og yoghurt, og inntaket bør derfor ikke overdrives. Blir inntaket av en matvaregruppe for høyt kan det bidra til at barna får et lite variert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler å holde inntaket av melk og meieriprodukter til inntil 5 desiliter om dagen for små barn, for å sikre at barna får alle næringsstoffene de trenger. Hovedårsaken til dette er at melk og yoghurt ikke er noen god kilde til jern, og at man derfor må spare litt plass i magesekken til andre mer jernrike matvarer.

Kan barn spise yoghurt med kunstig søtning?

Noen yoghurter er tilsatt kunstige søtningsstoffer i stedet for sukker. Dette kan være et fint alternativ for mange, men for barn under 3 år anbefales det ikke å bruke kunstige søtningsstoffer av et føre-var-prinsipp.

Yoghurt naturell uten tilsatt sukker er sunt og godt valg, også til barn. Se våre beste tips til toppinger som smaker nydelig til en skål yoghurt naturell.

Ernæringsrådgiverens tips

En yoghurt om dagen er det fint plass til i kostholdet til de små barna. Barneyoghurten inneholder faktisk minst sukker av fruktyoghurtene på markedet, og gir barna flere næringsstoffer de trenger.

Fakta

Hvor får norske barn sukker fra?

Sukkerinntaket til norske 4-åringene:

 • Over 60 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
 • 11 % kommer fra yoghurt

Sukkerinntaket til norske 9-åringer:

 • 75 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
 • 6 % kommer fra yoghurt

Sukkerinntaket til norske 13-åringer:

 • Over 80 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
 • 5 % kommer fra yoghurt

KILDEHENVISNINGER

 • Ungkost 2000 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer
 • Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge, 2016
 • Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. -og 8. klasse i Norge, 2015
 • Helsenorge.no - Mat og drikke for barn
 • Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet 2014
 • Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i barnehagen. Helsedirektoratet

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.