Brunost og yoghurt i matpakken gir barna jod
Barn trenger nok jod for å vokse og utvikle seg normalt, og meieriprodukter og fisk er de største jodkildene i barnas kosthold. Derfor kan det være smart å la barna få brunost, prim og yoghurt i matpakken.
Melk, meieriprodukter og hvit fisk er de største kildene til jod i kostholdet vårt. Melk, syrnet melk, yoghurt, prim og brunost er god jodkilder, spesielt brunosten. En brødskive med brunost gir for eksempel et barn om lag 1/3-del av anbefalt inntak for jod. Drikker de i tillegg melk til matpakken, slik det anbefales i Retningslinjen for mat og måltider i skolen, får de dekket om lag halvparten av det daglige jodbehovet sitt.
Vil du vite hvor mye jod barnet ditt får i seg? Prøv vår jodkalkulator!
Brunost og yoghurt er ikke store sukkerkilder i barnas kosthold
Melk og brunost inneholder ikke tilsatt sukker. Mange tror at brunosten er tilsatt sukker, men det er den som regel ikke. Den inneholder naturlig sukker, laktose (melkesukker), men i motsetning til andre søte pålegg inneholde brunost også flere næringsstoffer barn trenger. Prim er tilsatt sukker, men prim beregnet til barn er også tilsatt jern og er derfor anbefalt som pålegg til barn.
Det er derfor fint rom for både brunost og prim på brødskiven i et ellers sunt og variert kosthold.
Yoghurt er ofte tilsatt litt sukker fordi den har en syrlig smak, men innholdet varierer mye mellom produktene. Naturell yoghurt er helt uten tilsatt sukker og typiske barneyoghurter inneholder dessuten ofte mindre sukker enn vanlig yoghurt.
Melk, ost og yoghurt gir jod og kalsium
Kostholdsundersøkelser blant norske barn viser at søtsaker, kaker, brus og saft med sukker bidrar med mye tilsatt sukker i barn kosthold. Disse matvarene gir barna bare tomme kalorier, ingen næringsstoffer de trenger. Melk og meieriprodukter gir barna både proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12 og magnesium.
Barn har høyt behov for næringsstoffer
Barn har liten magesekk, men et høyt behov for næringsstoffer. Samtidig er mange barn småspiste i perioder. Det er derfor viktig at maten de får er næringstett, altså inneholder nok av de vitaminene og mineralene de trenger. Noen barnehager og skoler gir unødvendig strenge anbefalinger for hva barna kan ha med seg i matpakken. At brus og godteri ikke er tillatt i det daglige er fint, men å fraråde foreldre å gi barna yoghurt og brunost i matpakken kan være uheldig. Yoghurt og brunost er blant de største kildene til jod og kalsium i barnas kosthold, og kan være kjærkomne kilder til energi og næringsstoffer.
Så mye jod inneholder de ulike matvarene
- Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram (en kartong skolemelk: 38 mikrogram)
- En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
- En middagsporsjon kokt laks (150 g) = 8 mikrogram
- Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
- Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
- En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
- En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 6 mikrogram
- Ett kokt egg = 19 mikrogram
Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.
Så mye jod trenger barna:
- 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
- 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
- 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter
- Over 18 år: 150 µg
KILDEHENVISNINGER
- Helsedirektoratet. Anbefalinger for mat og måltider i barnehagen
- Helsedirektoratet. Anbefalinger for mat og måltider i skolen
- Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak. Nasjonalt råd for ernæring, 2016. IS-0591.
- Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge, 2016
- Ungkost 3. Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4.-og 8. klasse i Norge. Folkehelseinstituttet, 2015.
- Matvaretabellen
- Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023