Ja, du kan gi barna dine sjokolademelk

Sjokolademelk trenger ikke være en sukkerbombe som barna kan drikke en gang i blant. Visste du at det finnes sjokolademelk uten tilsatt sukker?

I takt med at stadig flere forbrukere etterspør produkter med mindre sukker har også industrien endret produktene sine. Nivået av tilsatt sukker i yoghurt har gått drastisk ned siden begynnelsen av 2000-tallet. Det finnes i dag flere barneyoghurter helt uten tilsatt sukker.

Like sunt alternativ

Nå har også varianter av sjokolademelk med mindre, eller uten tilsatt sukker kommet på markedet. Sjokolademelk uten tilsatt sukker inneholder akkurat de samme næringsstoffene som vanlig melk, men har i tillegg en mild smak av sjokolade.

Hvorfor gi unge sjokolademelk fremfor vanlig hvit melk? Selv om mange barn er glade i melk, og gjerne drikker det daglig, er det også en del som ikke er så glad i melk. For dem er sjokolademelk med lite eller uten tilsatt sukker et godt alternativ, også i hverdagen. Spesielt dersom de ofte tyr til søt drikke som saft, iste eller brus, drikker som bidrar med lite annet enn sukker og energi. Les mer om forskjellen på naturlig og tilsatt sukker i denne artikkelen.

Viktige næringsstoffer for unge i vekst

Barn og unge i vekst har et høyt behov for næringsstoffer. Enkelte næringsstoffer er det få kilder til i kostholdet vårt, og det er ekstra viktig å tenke på om barna får i seg nok av disse. Melk og meieriprodukter inneholder blant annet næringsstoffene kalsium og jod som er viktige for vekst og utvikling hos barn, men som det kan være utfordrende å få nok av. Blant annet får mer enn halvparten av norske barn i seg mindre kalsium enn anbefalt, i følge tall fra en landsdekkende kostholdsundersøkelse. Dette gjelder spesielt jentene. Nedgang i melkeinntaket kan være blant årsakene. Les mer om hvor mye melk barn bør drikke.

Lurt med sjokolademelk etter aktivitet

Har barnet ditt vært i aktivitet, som for eksempel på fotballtrening, er det viktig å fylle på med mat som gir gode byggesteiner etterpå. Melk og sjokolademelk inneholder både karbohydrater og proteiner som det er lurt å fylle på med etter trening. Les mer om hvorfor her.

Fakta

Hvordan kan sjokolademelk uten tilsatt sukker smake søtt?

Melk inneholder naturlig sukker i form av laktose (melkesukker), som normalt brytes ned i tarmen ved hjelp av laktase, et enzym i tarmen. Ulike sukkertyper har ulik søthet, og laktose i sammensatt form slik den forekommer i vanlig melk er en type som ikke smaker så søtt. Laktose består derimot av molekylene glukose og galaktose som smaker mye søtere enn laktose. Hvis enzymet laktase tilsettes i melken, blir laktosen delt til disse søte sukkermolekylene før den drikkes. Melken får dermed en naturlig, god søtsmak, selv om den ikke inneholder mer sukker, kunstig søtning eller flere kalorier.

Når melken er tilsatt laktase kalles den laktoseredusert. Slik melk inneholder betydelig mindre laktose og kan derfor drikkes også av de med laktoseintoleranse, altså personer som mangler, eller har lavere aktivitet av enzymet laktase i tarmen og ikke bør innta for mye laktose. Imidlertid kan disse gjerne drikke laktoseredusert melk. Sjokolademelk uten tilsatt sukker er ofte laktoseredusert, og dermed oppnår man den gode søtheten uten å måtte tilsette sukker. Smart, ikke sant?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.