Dame som spiser knekkebrød med ost og urter.

Hva er laktoseintoleranse?

Melk og meieriprodukter inneholder laktose (melkesukker). Laktoseintoleranse betyr at du har redusert evne til å fordøye laktose, og mat og drikke som inneholder mye laktose vil dermed kunne gi ubehag i magen.

Når vi spiser melk og meieriprodukter havner laktose og de andre næringsstoffene først i magesekken og så i tynntarmen. Her fordøyes maten.

Laktose fordøyes ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose, ved hjelp av enzymet laktase. Vi kan se for oss laktase som en saks som klipper laktose i to og gir glukose og galaktose. Laktose må fordøyes på denne måten for at vi skal kunne ta det opp i kroppen og bruke det som energikilde.

Hva er laktoseintoleranse?

Ved laktoseintoleranse er evnen til å fordøyde laktose lavere enn normalt. Spesielt når vi får i oss mye laktose på en gang vil kroppen derfor ha problemer med å fordøye all laktosen. Da vil laktose som ikke er fordøyd, eller "klippet" i to, gå gjennom tynntarmen til tykktarmen og dermed kunne gi oss de plagene mange opplever ved laktoseintoleranse.

Hva er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse?

De vanligste symptomene på laktoseintoleranse hos voksne er mageknip, oppblåsthet, luftplager og diaré. Symptomene skyldes at bakteriene i tykktarmen fordøyer laktose, og det produseres gasser, eller "luft i magen".

Det er viktig å være klar over at symptomene på laktoseintoleranse utelukkende kommer fra magen. Opplever du plager fra andre steder enn magen er det ikke laktoseintoleranse, men det kan være melkeproteinallergi eller noe annet.

Les mer: Hva er melkeproteinallergi?

Det kan også være greit å være klar over at det ikke er farlig for dem med laktoseintoleranse å få i seg laktose, men det gir forbigående ubehag.

Hvor mange er det som har laktoseintoleranse?

I den etnisk norske delen av befolkningen er det rundt 2-3 % som har laktoseintoleranse. Blant dem med bakgrunn fra for eksempel Asia er forekomsten langt høyere.

Det finnes forskjellige typer laktoseintoleranse

Evnen til å fordøye laktose kan være nedsatt av ulike grunner. Det er tre hovedtypene av laktoseintoleranse:

  • Primær laktoseintoleranse oppstår ved 3-5 års alder eller senere. Alle tåler morsmelk fra fødselen av, fordi det er mye laktose i morsmelk (faktisk mer enn i kumelk). I store deler av verden er primær laktoseintoleranse det normale, men hos oss som bor i Nord-Amerika og -Europa har det skjedd en genetisk tilpasning som gjør at de fleste av oss kan fordøye laktose også i voksen alder.
  • Sekundær laktoseintoleranse oppstår som følge av for eksempel sykdom eller skade i tarmen. Eksempler er langvarig diaré, alvorlige tarmsykdommer, ubehandlet cøliaki eller betennelsestilstander i tarmen. Sekundær laktoseintoleranse er som regel forbigående, så når den opprinnelige tilstanden eller sykdommen er behandlet vil laktoseintoleransen forsvinne.
  • Genetisk laktoseintoleranse er en tredje og svært sjelden form for laktoseintoleranse. Den innebærer fullstendig mangel av laktase fra fødselen av, slik man heller ikke tåler morsmelk. Denne varianten forekommer nesten ikke.

Les mer om hva du kan spise når du har laktoseintoleranse.

Hvordan vet jeg om jeg er laktoseintolerant?

Symptomene på laktoseintoleranse er mageknip, oppblåsthet, luftplager og diaré. Også andre matallergier og -intoleranser eller sykdommer i magen kan ha lignende symptomer. Dersom du mistenker at du er laktoseintolerant bør du derfor ta kontakt med fastlegen. Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten. En sikker diagnose kan sørge for at du unngår unødige restriksjoner i kostholdet. Matvaregrupper som melk og meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som kalsium, vitamin B12 og jod, og bør ikke kuttes fra kostholdet før du har funnet annet mat som kan gi deg disse næringsstoffene.

Les mer: Derfor bør du ikke kutte matvarer uten grunn

Hvordan stilles diagnosen laktoseintoleranse?

Det vanligste er å ta en blodprøve for å se om du er genetisk, eller arvelig, disponert for å få laktoseintoleranse. I tillegg finnes det prøver som kan tas på sykehus ved behov (laktosebelastningstest og pusteprøve). Ofte er det smart å føre en mat- og symptomdagbok for å se om det er sammenheng mellom plagene du opplever og det du spiser. Skriv ned det du har spist, og før opp hvilke eventuelle plager og symptomer du opplever. Ta med denne oversikten til legen.

Kan man vokse av seg laktoseintoleranse?

Laktoseintoleranse er en permanent tilstand som man ikke vokser av seg. Heldigvis finnes det mange laktosefrie eller laktosereduserte produkter på markedet i dag. Dessuten er det ikke like mye laktose i alle meieriprodukter. For eksempel er gulost naturlig fri for laktose.

Ernæringsrådgiverens tips

Tror du at du kan ha laktoseintoleranse? I så fall er det smart å kontakte fastlegen din og få hjelp til å undersøke om du har laktoseintoleranse eller ei. Legen vil kunne hjelpe deg med å finne ut om det er laktoseintoleranse eller noe annet som er årsak til plagene du opplever, og du vil også kunne få råd til hva du kan gjøre.

Fakta

Hva er laktoseintoleranse?

  • Laktoseintoleranse betyr at kroppen har redusert evne til å fordøye laktose/melkesukker
  • I Norge er det bare rundt 2-3 % av befolkningen som har laktoseintoleranse
  • Diagnosen laktoseintoleranse stilles av en lege

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.