Mann som sitter og skriver med et melkeglass i hånden.

Hva er melkeproteinallergi?

Melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi, er en allergisk reaksjon mot ett eller flere av proteinene i melk. De som har melkeallergi må holde seg unna melk, alle meieriprodukter og all mat og drikke som inneholder dette.

Melkeproteinallergi kalles gjerne melkeallergi og betyr at kroppen reagerer på ett eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Symptomene kommer gjerne umiddelbart eller etter få minutter, men det kan også ta noen få dager før du merker noe.

Hva er symptomene på melkeallergi?

Symptomene på melkeproteinallergi kan komme fra flere steder i kroppen, og det kan være reaksjoner fra huden, magen og luftveiene:

  • Hudsymptomene kan være kløe, rødhet, utslett, oppbluss av eksem og elveblest.
  • Symptomene fra magen kan være magesmerter, diaré, forstoppelse eller oppkast.
  • Symptomer fra luftveiene kan være tetthet og pusteproblemer.
  • Alvorlige livstruende allergiske reaksjoner oppstår sjelden ved melkeallergi.

Mistenker du at du har melkeallergi?

Det er viktig å få hjelp av lege til å få riktig diagnose dersom du mistenker at du ikke tåler melk eller andre matvarer. Dette fordi du må utelukke at det ikke er andre sykdommer som kan gi plagene du opplever, og fordi du skal slippe å kutte ut flere matvarer enn nødvendig. Kontakt derfor fastlegen dersom du mistenker at du eller barnet ditt har melkeallergi.

Hvordan stilles diagnosen melkeproteinallergi?

Som regel går legen først gjennom sykehistorien din, for å blant annet se om det kan være en sammenheng mellom hva du har spist og symptomene du har. I tillegg blir det gjerne tatt en blodprøve som kan si noe om du har en matallergi. For å sjekke om du reagerer på melk er det vanlig å kutte ut melk og meieriprodukter fra kostholdet i minst to uker og se om symptomene forsvinner, for så å gjeninnføre det og se om plagene kommer tilbake dersom de har forsvunnet på melkefri diett. Det er viktig at du fullstendig unngår alt som inneholder melkeprotein.

Videre kan du bli henvist til en allergispesialist, som vil kunne ta en prikktest på huden for å se om du reagerer på melk eller andre matvarer. Ingen av disse testene kan gi et sikkert svar på om du har en allergi mot melkeprotein, men kan sammen med symptomer være til hjelp når legen skal gi en diagnose.

Hva kan jeg spise når jeg har melkeallergi?

Når du har melkeproteinallergi må du holde deg unna kumelk, meieriprodukter og all mat og drikke som inneholder dette. Les mer om kostråd ved melkeallergi. De fleste må også holde seg unna melk og meieriprodukter fra geit og andre dyrearter. De fleste vil trenge kosttilskudd med blant annet jod og kalsium, fordi vi får mesteparten av disse næringsstoffene fra melk.

Hvor vanlig er melkeproteinallergi?

Melkeproteinallergi er først og fremst et problem i tidlige barneår. Det er vanlig å vokse av seg melkeallergi før skolealder. Rundt 2-3 % av små barn har melkeproteinallergi, mens under 1 % av voksne har det.

For å se om barn har vokst av seg allergien er det smart å jevnlig gjeninnføre melk i kostholdet, for å se om allergien fortsatt er der.

Melkeproteinallergi hos voksne

Siden melkeproteinallergi er vanligst hos små barn, og det som regel er noe man vokser av seg, er det sjelden man har melkeallergi som voksen. Forekomst av melkeproteinallergi hos voksne antas å være under 1 %.

Melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse

Melkeproteinallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse er det melkesukkeret (laktose) du reagerer på, fordi du har redusert evne til å fordøye laktosen. De som har laktoseintoleranse må redusere inntaket av laktose, men trenger ikke å kutte ut melk og meieriproukter. Les mer om laktoseintoleranse.

Ernæringsrådgiverens tips

Næringsstoffene jod og kalsium er viktige for både barn og voksne, og vi får dem hovedsakelig fra melk og meieriprodukter. For en med melkeproteinallergi vil det være en utfordring å få nok av disse.

Kalsium er tilsatt i noen plantedrikker, men en del trenger kalsiumtilskudd.

Spiser du hvit fisk flere ganger i uken vil du kunne få nok jod, hvis ikke kan det være du trenger kosttilskudd. Test deg selv med vår jodkalkulator og se om du får nok.

Fakta

  • Melkeallergi er først og fremst er allergi som rammer små barn, men som de fleste vokser av seg etter noen år
  • Kroppen reagerer på melkeprotein
  • All melk, alle meierprodukter og alle matvarer som inneholder melkeprotein må unngås
  • Melkeallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse, hvor man reagerer på melkesukkeret (laktose)
  • Det finnes en sjelden form for matallergi, kalt alfa-gal-allergi der man hovedsakelig kan reagere på kjøtt, men også kan oppleve en midlertidig reaksjon på melkeprotein
  • Dersom du mistenker at du reagerer på melkeprotein som voksen bør du kontakte lege slik at du kan få testet om du reagerer på melkeprotein eller har alfa-gal-allergi

KILDEHENVISNINGER

  • Norges Astma- og allergiforbund
  • Drevon, C.A, Blomhoff, R. & Bjørneboe, G-E. A. (2007). Mat og medisin
  • Geissler, C. & Powers, H. (2005). 11. utgave. Human Nutrition

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.