Dame som sitter i en stol med et magasin og en bolle havregryn med rosiner og melk på fanget.

Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg ikke tåler melk?

De som ikke tåler melk reagerer enten på melkesukker (laktose) eller melkeproteiner. Symptomene og kostrådene for laktoseintoleranse og melkeproteinallergi er helt forskjellige.

De med melkeallergi tåler ikke melkprotein, mens de som har laktoseintoleranse har nedsatt evne til å fordøye laktose. De som har irritabel tarm kan også oppleve at plagene forverrer seg ved høyt inntak av laktose.

Oppsøk lege hvis du tror du ikke tåler melk

Fastlegen kan hjelpe deg dersom du mistenker at du ikke tåler melk. Det kan være smart å føre dagbok over hva du spiser og hvilke plager du opplever en periode, for å se om det er sammenheng mellom dette. I tillegg kan du ta blodprøver hos fastlegen, og eventuelt få henvisning til spesialist ved behov.

Hva er forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse?

Det er ulike måter å ikke tåle melk på, og både symptomene og kostrådene er helt forskjellige:

  • Melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi, innebærer at kroppens immunforsvar oppfatter proteinene i melken som fremmed og reagerer på disse. Symptomene vil ofte komme raskt, og kan komme fra hele kroppen, ikke bare magen. De som har melkeproteinallergi må utelate alle meieriprodukter fra kostholdet. Les mer om melkeproteinallergi.
  • De som har laktoseintoleranse har nedsatt evne til å fordøye laktose (melkesukker). Symptomene kommer raskt, men kun fra magen, i motsetning til ved melkeallergi. De som har laktoseintoleranse trenger ikke å kutte ut melk og meieriprodukter, men kan velge produkter med naturlig lite laktose, eller produkter som er laktoseredusert eller laktosefrie. Les mer om laktoseintoleranse.
  • De som har irritabel tarm-syndrom (IBS) kan oppleve at de får mindre plager når de reduserer inntaket av laktose. Les mer om kostråd ved irritabel tarm.

Ikke alltid maten som er årsaken til magevondt

Mange tenker automatisk at plager i mage- og tarmsystemet skyldes maten vi spiser. Men, det kan også være andre årsaker til dette, for eksempel ulike tarmsykdommer. Derfor er det anbefalt å oppsøke lege fremfor å selv forsøke å finne ut av plagene du opplever.

Ernæringsrådgiverens tips

Mistenker du at du ikke tåler melk, er det smart å oppsøke lege. Da får du hjelp til å finne ut om det er melkeprotein eller laktose/melkesukker du reagerer på, og råd om hva du kan spise. Da kan du også utelukke at det ikke er andre årsaker til plagene du opplever.

Fakta

Det er ulike tilstander det kan være snakk om dersom du tror du ikke tåler melk:

  • Melkeproteinallergi, ofte kalt bare melkeallergi
  • Laktoseintoleranse
  • Irritabel tarm

Symptomene og kostrådene er helt forskjellige. En lege kan hjelpe deg med å finne ut av hva som er årsaken til plagene du opplever.

KILDEHENVISNINGER

  • Norges Astma- og allergiforbund
  • Drevon, C.A, Blomhoff, R. & Bjørneboe, G-E. A. (2007). Mat og medisin
  • Geissler, C. & Powers, H. (2005). 11. utgave. Human Nutrition

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.