Barnet mitt har melkeallergi

Har barnet ditt fått påvist melkeallergi eller mistenker du at det ikke tåler melk? Les mer om hva du bør gjøre, og hva du ikke bør gjøre.

Melkeproteinallergi (melkeallergi) skyldes en allergisk reaksjon mot et eller flere av de omlag 25 proteinene vi finner i melk. Ved allergi mot melkeproteiner er immunforsvaret involvert og man må unngå all melk og meieriprodukter. Laktoseintoleranse er en helt annen tilstand der man fint kan spise både laktosefrie meieriprodukter og produkter med naturlig lavt nivå av laktose.

Les mer om laktoseintoleranse her

Dersom du ammer og barnet ditt har melkeproteinallergi er det viktig at du kutter ut alt som inneholder melk og meieriprodukter. Dette inkluderer også produkter der melkeproteiner er tilsatt som en ingrediens, sånn som visse kjøttpålegg. Det kan være flere produkter enn du kanskje tror, og det er viktig å erstatte næringsstoffene du da går glipp av.

Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at barnet mitt ikke tåler melk?

Oppsøk legen eller helsestasjonen dersom du mistenker at barnet ditt ikke tåler melk. Legen kan finne ut om det dreier seg om laktoseintoleranse, melkeproteinallergi eller noe annet. Det er viktig å få stilt riktig diagnose, slik at du kan utelukke andre alvorlige sykdommer. Legen vil høre på det du forteller om symptomene du har merket, og utføre ulike tester. Det er viktig å huske på at melkeproteinallergi forekommer relativt sjeldent i Norge. Bare 2-3 % av småbarn mellom 0-3 år har denne allergien.

Les mer om symptomer på melkeproteinallergi her

Ved mistanke om melkeproteinallergi kan det være aktuelt å legge om til et melkefritt kosthold en periode i samråd med legen, for å bekrefte diagnosen. Da kan man se om symptomene bedrer seg. Etter en stund uten meieriprodukter prøver man så å reintrodusere melkeprotein under veiledning fra legen, for å undersøke reaksjonen. Det er viktig at testing for melkeproteinallergi foretas sammen med helsepersonell.

Les ingredienslisten godt når du har melkeproteinallergi

Å sørge for å ikke få i seg melk og meieriprodukter kan virke rett frem, men det er også en del andre matvarer du må holde deg unna ved melkeallergi. Mange andre matvarer kan være tilsatt melk eller melkeproteiner, og både pålegg, ferdigmat og bakst inneholder ofte melk. Ta derfor en god titt på ingredienslisten. Alle allergener (det vil si proteiner vi kan reagere på i mat når vi har matallergi) er uthevet i fet skrift i ingredienslisten. Les mer i faktaboksen.

Husk å dekke tapet av næringsstoffer

Når man kutter ut melk og meieriprodukter fra barnets (og eventuelt sitt eget) kosthold, forsvinner også en god kilde til energi og næringsstoffer som proteiner, jod, kalsium og B-vitaminer. Det er derfor viktig å få stilt en diagnose hos legen, slik at man ikke fjerner melk fra kostholdet uten at det er nødvendig.

Les mer: Ikke kutt matvarer uten grunn

Det er viktig å erstatte næringsstoffene man går glipp av. Melk og meieriprodukter er den største kilden til jod og kalsium i kostholdet vårt, og spesielt disse mineralene kan det bli lite av hvis man kutter ut meieriprodukter.

Melkeerstatning anbefales til barn med melkeproteinallergi frem til de er 3 år. Melkeerstatning kan man få på blå resept, og kan brukes til blant annet grøtlaging og annen matlaging.

Men melkeerstatningen vil ikke fullstendig erstatte næringsstoffene i melken. Det er derfor viktig å velge matvarer som er rike på næringsstoffer fremfor «tomme kalorier». Kosttilskudd kan være aktuelt, og noen barn trenger også litt ekstra fett i maten for å dekke energibehovet. Dersom man velger å benytte seg av plantedrikker, bør man velge varianter som er beriket med kalsium og jod.

Les mer: Hvordan få nok kalsium uten melk og meieriprodukter?

Gode matvarer å benytte seg av er blant annet grove kornprodukter, som er en god kilde til blant annet kalsium og proteiner. Fisk, kjøtt og egg er en gode kilde til proteiner av god kvalitet. Grønnsaker, og spesielt mørkegrønne grønnsaker, er en god kilde til B-vitaminet folat, samt kalsium. Mandler og nøtter er også en fin kilde til kalsium. Hvit fisk vil være den viktigste kilden til jod når meieriproduktene kuttes ut av kostholdet. Egg inneholder også noe jod.

Dersom du ammer og derfor må kutte ut melk og meieriprodukter, er det viktig at også du får dekket tapet av næringsstoffer. Det kan være aktuelt å vurdere kosttilskudd, særlig jod og kalsium.

Kan jeg bruke geitemelk når jeg har melkeallergi?

Noen hevder at geitemelk tåles bedre og gir mindre allergisymptomer enn kumelk. Men proteinene i melk fra ulike dyrearter ligner hverandre, og derfor anbefales det at de med melkeallergi heller ikke drikker geitemelk eller melk fra andre dyrearter. Les mer om geitemelk og allergi.

Ikke dropp melken for alltid!

De gode nyhetene er: De aller fleste barn vokser av seg melkeproteinallergien før skolealder eller i løpet av ungdomsårene. I samråd med legen bør du derfor etter en tid reintrodusere melk i kostholdet for å sjekke om barnet fortsatt reagerer. Dette er viktig, så barnet ikke går på en unødvendig diett.

Ernæringsrådgiverens tips

Har du melkeallergi kan det være en utfordring å få nok av blant annet jod og kalsium. En del plantedrikker, for eksempel havredrikk og soyadrikk, er tilsatt kalsium, men ikke alle. Kun noen få er tilsatt jod. Sjekk derfor hva den du bruker inneholder, og vurder sammen med legen din om du kanskje bør ta et kalsiumtilskudd.

Jodtilskudd vil være nødvendig for mange med melkeallergi, dersom du ikke spiser mye hvit fisk. Test deg selv med jodkalkulatoren og kalsiumkalkulatoren og se om du får nok.

Fakta

Ved melkeproteinallergi må alle matvarer som inneholder melkeprotein ekskluderes fra barnets kosthold. Dersom du ammer og barnet ditt har allergi, må også du kutte ut melkeprotein fra kostholdet.

Ved melkeproteinallergi er det viktig å lese innholdslisten på matvarene godt. Alle allergener, også melk, skal stå i fet skrift.

Inneholder matvaren en av disse inneholder den også melk:

Crème fraîche, fløte, fløteis, kasein, kaseinat, kjernemelkspulver, laktalbumin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, myse, mysepulver, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, kvarg (for eksempel kesam), yoghurt, yoghurtpulver.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.