Liten gutt som gir en lysebrun bamse melk fra et glass.

Geitemelk ved melkeproteinallergi?

Mange lurer på om geitemelk kan brukes ved melkeproteinallergi. Proteinene i geite- og kumelk er såpass like at de fleste som har melkeproteinallergi heller ikke tåler geitemelk.

Ved melkeproteinallergi er det proteinene i melken du ikke tåler. Det er både likheter og forskjeller mellom næringsinnholdet i geitemelk og kumelk, men proteinene er ganske like.

Geitemelk ikke et godt alternativ ved melkeproteinallergi

Flere har hevdet at geitemelk tolereres bedre og gir mindre allergiske symptomer enn kumelk hos dem med melkeproteinallergi. Derfor mener noen at geitemelk er et godt alternativ til barn som har allergi mot kumelk.

Ettersom geitemelk inneholder mange av de samme proteinene som kumelk anbefales det at personer som har melkeproteinallergi heller ikke drikker geitemelk.

Ved inntak av geitemelk kan en melkeallergiker få det som kalles en kryssreaksjon. En kryssreaksjon oppstår når kroppen kommer i kontakt med et stoff som likner mye på det stoffet den egentlig er allergisk mot. Dette resulterer da i de samme allergiske reaksjonene.

Hva er melkeproteinallergi?

En av de vanligste matvareallergiene som rammer små barn er melkeproteinallergi, men de fleste vokser av seg allergien. Symptomene varierer, fra reaksjoner i mage og tarm til i sjeldne tilfeller alvorlig allergisk sjokk. Ved melkeproteinallergi må alle meieriprodukter utelates fra kostholdet for å unngå allergiske reaksjoner.

Melk er en kilde til flere næringsstoffer, som kalsium, protein, jod, fosfor og B-vitaminer. For barn med melkeproteinallergi blir det derfor viktig å finne erstatninger som inneholder disse næringsstoffene. Les mer om kostråd ved melkeproteinallergi.

Ernæringsrådgiverens tips

Melkeproteinallergi er vanligst hos de aller minste, og de fleste vokser det av seg før de begynner på skolen. Så lenge ikke barnet har hatt alvorlige reaksjoner på melk, kan du fint selv med jevne mellomrom teste om barnet har vokst av seg allergien. Dette gjør du ved å begynne med å gi barnet små mengder av for eksempel yoghurt ved melkeproteinallergi. Samtidig registrerer du om barnet får symptomer eller plager, og øker eventuelt mengdene dersom det ser ut til at barnet tåler melk.

Fakta

  • De som har melkeproteinallergi må holde seg unna all mat og drikke som inneholder melkeproteiner.
  • De fleste vil i tillegg til kumelk reagere på geitemelk og melk fra andre dyrearter, dette skyldes en kryssreaksjon
  • En kryssreaksjon vil si at du ikke tåler proteiner som likner på proteinene du har en allergi mot

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.