Tallerken med mat foran laptop

Derfor bør du ikke kutte matvarer uten grunn

På internett kan vi få inntrykk av at mange reagerer på helt vanlig mat som korn, egg, soya og melk. Det oppfordres til å kutte ut hele matvaregrupper for å lindre plager, men også fordi det skal være sunnere. Mange velger derfor ukritisk å ekskludere vanlig mat som melk og brød fra sitt og barnas kosthold uten å tenke på konsekvensene.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund har kun omlag 2-3 % fått påvist laktoseintoleranse, mens færre enn 1 % av den voksne befolkningen har melkeproteinallergi.

Les mer: Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg ikke tåler melk?

Risikerer mangel på næringsstoffer

Dersom du kutter ut hele matvaregrupper slik som melk eller korn fra barnas kosthold uten å kompensere for dette, kan du risikere at barnet ditt får mangel på energi og viktige næringsstoffer.

Ved mistanke om helseplager tilknyttet matvarer er det derfor viktig at barnet blir utredet og får oppfølging fra helsepersonell. Kanskje er symptomene tilfeldige og harmløse, eller kanskje de er knyttet til noe annet enn maten. Det er viktig å finne ut av dette. Hele matvaregrupper som bidrar med viktige næringsstoffer bør ikke kuttes fra kostholdet før du eventuelt har en sikker diagnose.

Erstatningsprodukter ikke bra nok

Melk og meieriprodukter er for eksempel den viktigste kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet, og er også en god kilde til vitamin B12 og B2. Dersom du kutter ut melk og meieriprodukter helt fra kostholdet, kan du risikere å ikke få i deg nok av disse næringsstoffene. Det er ekstra viktig at barn og ungdom får i seg nok kalsium.

Noen velger plantedrikker som alternativer til melk, men disse er som regel ikke fullgode alternativer da få plantedrikker er tilsatt jod. Dette er det ikke alle som er oppmerksomme på, og de kan derfor risikere mangel på viktige vitaminer og mineraler dersom de ikke finner andre kilder til disse næringsstoffene.

Les mer: Hva er forskjellen på melk og plantedrikker?

Vanskelig sosialt for barn

Det kan være slitsomt å gå på en streng diett. Det kan ikke bare være utfordrende helsemessig, men også økonomisk og sosialt. Da er det viktig at det er godt grunnlag for å gjøre de matvalgene man gjør.

Ved å kutte ut matvarer man egentlig tåler, og som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, kan man skape unødvendig angst og forvirring rundt spisesituasjonen. Det kan også være praktisk utfordrende for både små og store.

Les mer: 3 tips til hvordan du kan være et godt forbilde for barna

Viktig å skille mellom allergi og intoleranse

Det finnes selvfølgelig de som bør unngå gluten, egg, laktose eller melkeprotein. Disse har enten en allergi eller en intoleranse mot stoffer som finnes i matvarene. Ved en allergi må man holde seg helt borte fra matvaren der stoffene man reagerer på finnes. Har man en overfølsomhetsreaksjon eller en intoleranse kan man tåle ulike mengder av stoffet man reagerer på og behøver derfor ikke kutte matvarene helt fra kostholdet.

Er du frisk og tåler det meste av mat bør du heller se på det som et gode istedenfor å problematisere hva du skal spise. Og har barnet ditt fått påvist en matallergi i ung alder kan det være trøst i å vite at mange heldigvis vokser av seg matallergi allerede før skolealder.

Les mer: Ta vanlig mat tilbake!

Fakta

Vondt i magen skyldes ikke alltid maten vi har spist.

Kutter du ut vanlige matvarer fra kostholdet bør du være bevist på hva du erstatter disse med. Ulike matvarer inneholder ulike næringsstoffer og kan ikke uten videre erstatte hverandre.

Erstatter du vanlige matvarer ukritisk kan du få mangel på energi og viktige næringsstoffer.

Allergi og intoleranse er ikke det samme. Ved en overfølsomhetsreaksjon eller en intoleranse kan du tåle ulike mengder av stoffet du reagerer på. Du trenger derfor ikke kutte matvarene helt fra kostholdet.

Om lag 2-3 % fått påvist laktoseintoleranse, mens færre enn 1 % av den voksne befolkningen har melkeproteinallergi (Norges Astma- og Allergiforbund).

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.