3 tips til hvordan være et sunt forbilde for barna

Barn og unge trenger forbilder som forteller dem at vanlig mat er bra nok. Som forelder er du viktigere enn du tror! Snakk med barna om mat før internett gjør det. Her er tre tips til hvordan du kan gå foran som et godt eksempel.

1. Ikke lag for mye stress rundt maten

Du kan fint ha et sunt kosthold uten å vie det så mye oppmerksomhet. Ikke snakk så mye om sunn eller usunn mat overfor barna, men gjør god variasjon til en naturlig del av hverdagen. Det er rom for all mat, i større eller mindre mengder. Matglede handler dessuten lite om sukker og fett. En matpakke smaker aldri så godt som på en tur i skogen. Det kan være like mye matglede i å samles rundt middagsbordet for en porsjon fiskegrateng en aktiv tirsdag, som å spise en deilig sjokoladekake til fest.

Les mer: Kveldsmat du kan lage sammen med barna

2. Husk at du er en viktig rollemodell

Den gode nyheten er at ungene våre hører på oss. En ny undersøkelse viser at foreldre troner på toppen av hvem våre barn får mest informasjon om mat og kosthold fra. Ta det med deg inn på kjøkkenet og i hverdagen ellers: Du er viktig!

At det er lurt å spise sunt og variert i hverdagen er de fleste klar over. Å ha et sunt forhold til mat er minst like viktig. La mat være en naturlig del av hverdagen som man koser seg med. Tenk også gjennom hvordan du selv forholder deg til alle de ulike stemmene som møter ungene våre på nettet. Gå foran som et godt eksempel, og husk at barn og unge også får med seg det du gjør, ikke bare det du sier. Noen ting bør du være oppmerksom på:

  • Spis den samme maten som barna uten å fokusere så mye på voksenmat og barnemat.
  • Unngå å snakke negativt om kalorier, slanking og kropp, egen så vel som andres.
  • Snakk generelt positivt om all type mat.
  • Stå stødig i det du allerede vet: Vanlig mat er bra nok!

Les mer: Ta vanlig mat tilbake!

3. Støtt deg til Helsemyndighetenes kostråd

Hvis du er i tvil om hvem du skal høre på blant alle stemmer på nettet, så vit at landets fremste uavhengige eksperter innenfor kosthold står bak 12 offentlige kostråd fra Helsedirektoratet. De kan lettest oppsummeres: Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv.

Kanskje er ikke myndighetenes råd spesielt spektakulære eller oppsiktsvekkende. Kostrådene er derimot basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og forskning på feltet. Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende. På helsemyndighetenes nettsider finner du forenklede og gode råd om du er usikker på hva det innebærer.

Les mer: Derfor bør du ikke kutte matvarer uten grunn

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.