Ta vanlig mat tilbake!

Har du hørt at brunost på skiva er det samme som sjokoladepålegg, og at yoghurt er sukkerbomber for barn? Når listen over NEI-mat blir stadig lengre er det fint å vite at det finnes noen solide råd det er trygt å lytte til.

Med jevne mellomrom dukker det opp anbefalinger fra kostholdsguruer om å kutte ut helt vanlige matvarer. Enkelte influensere hevder å sitte på "sannheten" om hva som en sunt, og det florerer av råd om å ta ulike tilskudd eller prøve strenge dietter.

Det er ikke bare voksne som lar seg påvirke av dette, også barn og unge får det med seg. Da kan det være godt for deg som forelder å vite at mat og kosthold ikke behøver å være så komplisert. Dette har både store og små godt av å bli minnet på i blant. Det finnes heldigvis trygge, enkle og gode råd å lene seg på om man blir forvirret av all synsingen rundt mat.

Vanlig mat er bra nok?

I 2018 lanserte vi i Melk.no kampanjen #Vanligmaterbranok, og den vekket et stort engasjement. Vi synes fortsatt det er et viktig tema å snakke om.

Med vanlig mat mener vi maten vi finner i de 12 offentlige kostrådene utgitt av Helsedirektoratet. Grove kornprodukter, magre meieriprodukter, frukt og grønnsaker, egg, magert kjøtt og fisk. Maten vi har vokst opp med.

De norske kostrådene er et resultat av en gjennomgang av store mengder forskning som undersøker sammenhengen mellom ulike matvarer og helse. Forskningen er oversatt til noen enkle råd vi trenger å forholde oss til, og er formulert av landets fremste eksperter på ernæring. Følger du disse rådene om et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet vil du og barna dine ha et godt grunnlag for god helse.

Dette er vanlig mat: Enkel og sunn ukesmeny for hele familien

Et sunt kosthold behøver ikke være komplisert

Det kan egentlig sies med én setning: «Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv». En enkel og fornuftig leveregel som er en del av de offisielle kostrådene i vårt naboland Danmark. Vi har de samme rådene i Norge, de er bare formulert på en litt annen måte. Mange har hørt dem før. Noen synes kanskje at de er litt kjedelige. Men like fullt er de virkningsfulle – hvis man bare følger dem. Dessverre er det svært mange som ikke har et kosthold i tråd med kostrådene.

Hvorfor skal vi følge kostrådene?

Kostrådene er forskningsbaserte, og studier har vist at et kosthold i tråd med anbefalingene gir lavere forekomst av en rekke sykdommer. Å spise sunt og være fysisk aktiv reduserer risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Med andre ord: vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner har dokumentert effekt. Folk flest kan stole på disse kostrådene. Du kan lese mer om kostrådene i denne artikkelen.

Barn og ungdom i vekst har et stort behov for enkelte næringsstoffer. Derfor er det ekstra viktig at barn spiser variert, og at man ikke kutter ut hele matvaregrupper fra kostholdet uten å erstatte næringsstoffene disse matvarene bidrar med. Melk og meieriprodukter inneholder blant annet kalsium, vitamin B12, proteiner og jod som er viktige for ungdommers vekst og utvikling.

Les også: Kostholdet i ungdomstiden kan påvirke skjelettet livet ut

Hvorfor er det ikke bare å ta en pille eller et kosttilskudd?

Kosttilskudd kan ikke erstatte det mangfoldet av stoffer som et variert kosthold gir. De fleste friske mennesker trenger ikke ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler dersom de spiser sunt og variert. Følger vi kostrådene bør vi få nok variasjon av det kroppen trenger fra vanlig sunn mat med mye bær, frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk, melk og meieriprodukter og litt kjøtt. Les mer om kosttilskudd her.

Les mer: Ungdom trenger ikke proteinpulver

Fakta

Et sunt og variert kosthold bør inneholde:

  • Grønnsaker
  • Frukt og bær
  • Grove kornprodukter
  • Fisk
  • Et daglig inntak av magre meieriprodukter
  • Begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.