Grå tallerken med brødskive med gulost og spirer, yoghurt ed blåbær og et glass sjokolademelk

Derfor er det lurt å spise etter kostrådene

Det er lett å gå seg vill i ulike kostholdsråd. På nettet florerer det av råd om hva som er sunt, trendy og best å spise. Husk at de beste rådene å lytte til, er de som er basert på forskning.

Det finnes nemlig både trygge og gode råd du kan lene deg på om du blir forvirret av all synsing rundt mat. Disse rådene, som omhandler helt vanlig mat, er landets fremste eksperter innenfor kosthold enige i. Et sunt kosthold bidrar til god helse og til å forebygge livsstilssykdommer. Vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner er bra nok.

12 råd ekspertene er enige om

Landets fremste uavhengige eksperter innenfor kosthold står bak 12 offentlige kostråd fra Helsedirektoratet. Følger du disse rådene om et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet vil du ha et godt grunnlag for god helse.

Kort fortalt handler rådene om hva slags mat du bør spise mer av, hva du bør spise mindre av, og hvilke matvarer det er lurt å velge fremfor andre. Et sunt kosthold består av helt vanlig matvarer og består gjerne av grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, fisk og magre meieriprodukter.

Helsedirektoratet anbefaler blant annet i et av sine kostråd at vi får i oss tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag, blant annet for å bidra til å dekke behovet for jod og kalsium.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Hvordan har man kommet frem til disse kostrådene?

Kanskje er ikke myndighetenes råd spesielt spektakulære eller oppsiktsvekkende. Kostrådene er derimot basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer av den omfattende internasjonale forskningen på kosthold og helse samlet i rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer".

Rapporten beskriver både hvilke metoder som er brukt og det vitenskapelige grunnlaget som ligger bak kostrådene. Det er lagt vekt på at rapporten skal være systematisk og uavhengig, og at prosessen som har ledet fram til rådene har vært åpen og transparent.

Helsedirektoratet støtter seg også på kunnskapsoppsummeringer fra andre internasjonale ekspertgrupper, blant annet:

 • Nordiske næringsstoffanbefalinger (norden.org)
 • Verdens helseorganisasjon (WHO)
 • Den europeiske helsemyndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA)
 • Verdens kreftforskningsfond (WCRF).

Derfor kan du faktisk stole på at vanlig mat er bra nok når den kombineres med sunne kostholdsvaner. Det har dokumentert effekt.

Råd som egner seg for alle

Kostrådene er sammensatt slik at behovet for næringsstoffet skal dekkes og at risikoen for kostholdsrelaterte sykdommer er redusert. Rådene egner seg for de fleste: voksne, barn, unge, gravide og ammende og eldre, men i perioder av livet kan enkelte ha behov for tilskudd.

Hvor mye melk og meieriprodukter bør du spise?

Vi har lenge hatt et kostråd om meieriprodukter som lyder «La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.». I 2017 ble det i forklaringen til kostrådet presisert at et daglig inntak tilsvarer tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Anbefalingen fra myndighetene om å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag er dessverre lite kjent. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter har derfor laget et «3 om dagen»-merke slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det kan være lurt å velge. Her kan du lese mer om merkeordningen.

Ernæringsrådgiverens tips

Velg melk som drikke til måltider, det er mange typer melk og smaker å velge mellom.

Melk er en god kilde til flere næringsstoffer. Prøv en av våre kalkulatorer for å se om du får i deg nok kalsium og jod. Prøv vår jodkalkulator eller kalsiumkalkulator.

Fakta

Kostrådene – kort versjon

Spis mer av dette:

 • Grønnsaker
 • Frukt
 • Bær
 • Fisk og fiskeprodukter

Spis mindre av dette:

 • Rødt kjøtt og kjøttprodukter
 • Salt og matvarer med mye salt
 • Sukker, brus, saft og godteri

Velg disse matvarene:

 • Grove kornprodukter i stedet for fine
 • Olje og myk margarin i stedet for smør
 • Magre meieriprodukter i stedet for fete
 • Vann i stedet for saft og brus

Kort oppsummert:

Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.