Visste du at norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter? Merkeordningen "3 om dagen" skal øke oppmerksomheten rundt dette kostrådet.
I Norge har vi 12 offisielle kostråd som skal veilede oss til å være fysisk aktive og ta gode og faktabaserte matvalg for å forebygge sykdom. Kostrådene er basert på store mengder forskning, og er utformet av eksperter innen ernæring. Du kan altså redusere risikoen for en rekke kostholdsrelaterte sykdommer dersom du følger kostrådene, det vil si spiser sunt og variert, og i tillegg holder deg i aktivitet.
Ett av kostrådene forteller oss at vi bør «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Melk og meieriprodukter er næringstette matvarer, det vil si at de gir oss mange næringsstoffer, som jod, kalsium, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet. Dette er næringsstoffer som kroppen vår trenger å få tilført hver dag.
Dessverre kjenner få til anbefalingen om å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Opplysningskontoret for Meieriprodukter har derfor laget et «3 om dagen»-merke slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det kan være lurt å velge. Merket kan brukes på utvalgte meieriprodukter, og i annen kommunikasjon.
Men hvor mye melk og meieriprodukter anbefaler helsemyndighetene oss egentlig å spise hver dag? Det er det ikke så lett å skjønne ut fra kostrådet. Heldigvis kom det i 2017 en konkret anbefaling som sier at «Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner». For å bidra til å dekke behovet for jod anbefaler også Helsedirektoratet at minst to av disse tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt, ettersom vi har få andre kilder til jod i kostholdet vårt.
En porsjon kan ifølge Helsedirektoratet være:
Starter du dagen med et glass melk og koser deg med gulost på brødskiven til lunsj og en yoghurt til kvelds har du altså fått i deg 3 om dagen. Vanskeligere er det ikke!
Helsedirektoratet. Kostrådene.
Helsenorge.no (Helsedirektoratet). Kostråd om melk og meieriprodukter.