Knekkebrød med gulost og spirer, en skål med yoghurt, blåbær og musli og et glass syrnet melk

Merkeordningen "3 om dagen"

Visste du at norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter? Merkeordningen "3 om dagen" skal øke oppmerksomheten rundt dette kostrådet.

Kostrådene anbefaler oss å spise magre meieriprodukter hver dag

I Norge har vi 12 offisielle kostråd som skal veilede oss til å være fysisk aktive og ta gode og faktabaserte matvalg for å forebygge sykdom. Kostrådene er basert på store mengder forskning, og er utformet av eksperter innen ernæring. Du kan altså redusere risikoen for en rekke kostholdsrelaterte sykdommer dersom du følger kostrådene, det vil si spiser sunt og variert, og i tillegg holder deg i aktivitet.

Ett av kostrådene forteller oss at vi bør «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Melk og meieriprodukter er næringstette matvarer, det vil si at de gir oss mange næringsstoffer, som jod, kalsium, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet. Dette er næringsstoffer som kroppen vår trenger å få tilført hver dag.

Les mer: Disse næringsstoffene får du i melk

"3 om dagen"- merkeordningen

Dessverre kjenner få til anbefalingen om å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har derfor laget et «3 om dagen»-merke slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det kan være lurt å velge. Merket kan brukes på utvalgte meieriprodukter, og i annen kommunikasjon.

 • Merket gjelder kun for melk og meieriprodukter
 • Merket bygger på Helsedirektoratets kostråd om et daglig inntak av magre meieriprodukter, og spesifiseringen om 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag
 • En helsemessig argumentasjon om verdien av tre porsjoner meieriprodukter daglig ligger til grunn for merket
 • Merket skal kun brukes på magre, eller lette produkter
 • Merket skal brukes på det som kan regnes som hverdagsprodukter for folk flest, og ikke på produkter som først og fremst er ingrediens- og matlagingsprodukter
 • MELK eier merket og bestemmer vilkårene for bruk av merket

Hvor mye er en porsjon?

Men hvor mye melk og meieriprodukter anbefaler helsemyndighetene oss egentlig å spise hver dag? Det er det ikke så lett å skjønne ut fra kostrådet. Heldigvis kom det i 2017 en konkret anbefaling som sier at «Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner». For å bidra til å dekke behovet for jod anbefaler også Helsedirektoratet at minst to av disse tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt, ettersom vi har få andre kilder til jod i kostholdet vårt.

En porsjon kan ifølge Helsedirektoratet være:

 • 1 glass melk eller syrnet melk (2 dl)
 • 1 lite beger yoghurt (125 g)
 • 1 porsjon cottage cheese (100 g)
 • 1 porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt
 • 1 porsjon havregrøt med melk
 • 1 brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Starter du dagen med et glass melk og koser deg med gulost på brødskiven til lunsj og en yoghurt til kvelds har du altså fått i deg 3 om dagen. Vanskeligere er det ikke!

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Kontakt oss gjerne for mer informasjon på 3omdagen@melk.no

Ernæringsrådgiverens tips

Like mange vitaminer og mineraler i de magre meieriproduktene

Innholdet av vitaminer og mineraler er stort sett det samme uavhengig av fettinnholdet. Ved å velge magre meieriprodukter kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene som kroppen trenger.

Fakta

"3 om dagen"-merket kan brukes på magre og lette meieriprodukter som enten oppfyller kravene i «Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet» (Nøkkelhullforskriften) eller «Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler». I tillegg er det inkludert produkter som inneholder søtstoff samt brunost/prim. I disse tilfellene kan "3 om dagen"-merket brukes dersom produktene enten følger kravene til Nøkkelhullet for tilsvarende produktkategori eller krav spesifisert i ernærings- og helsepåstandsforskriften.

Les mer om hvilke kriterier som gjelder for de ulike meieriproduktene her.

KILDEHENVISNINGER

Helsedirektoratet. Kostrådene.

Helsenorge.no (Helsedirektoratet). Kostråd om melk og meieriprodukter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.