Merkeordningen «3 om dagen»
Visste du at norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av meieriprodukter, og at du skal velge produkter med mindre fett? Merkeordningen «3 om dagen» skal øke oppmerksomheten rundt dette kostrådet.
Kostrådene anbefaler oss å ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
I Norge har vi 7 offisielle kostråd som skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kronisk sykdom. Kostrådene er basert på store mengder forskning, og er utformet av eksperter innen ernæring. Du kan altså redusere risikoen for en rekke kostholdsrelaterte sykdommer dersom du følger kostrådene. Det vil si hvis du spiser sunt og variert, og i tillegg holder deg i aktivitet.
Ett av kostrådene forteller oss at vi bør «ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett». Melk og meieriprodukter er næringstette matvarer, som vil si at de gir oss mange næringsstoffer, som jod, kalsium, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet. Dette er næringsstoffer som kroppen vår trenger å få tilført hver dag.
Les mer: Disse næringsstoffene får du i melk
«3 om dagen»- merkeordningen
Dessverre kjenner få til anbefalingen om å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har derfor laget et «3 om dagen»-merke, slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det kan være lurt å velge. Merket kan brukes på utvalgte meieriprodukter, og i annen kommunikasjon.
- Merket gjelder kun for melk og meieriprodukter, eller produkter der melk og meieriprodukter utgjør en stor andel.
- Merket bygger på Helsedirektoratets kostråd som anbefaler et daglig inntak av meieriprodukter med mindre fett, spesifisert til 3 porsjoner melk og meieriprodukter hver dag.
- En helsemessig argumentasjon om verdien av tre porsjoner meieriprodukter daglig ligger til grunn for merket.
- Merket skal kun brukes på produkter med mindre fett.
- Merket skal brukes på det som kan regnes som hverdagsprodukter for folk flest, og ikke på produkter som først og fremst er ingrediens- og matlagingsprodukter.
- MELK eier merket og bestemmer vilkårene for bruk av merket.
Ernæringsrådgiverens tips
Like mange vitaminer og mineraler i meieriproduktene med mindre fett
Innholdet av vitaminer og mineraler er stort sett det samme uavhengig av fettinnholdet. Ved å velge meieriprodukter med mindre fett kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene som kroppen trenger.
Hvor mye er en porsjon?
I de nye kostrådene som kom i 2024 anbefaler helsemyndighetene oss "å spise eller drikke tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag. For å bidra til å dekke behovet for jod bør to av porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt".
Det er få kilder til jod i norsk kosthold og melk og meieriprodukter en den maten som bidrar med mest jod.
En porsjon kan ifølge Helsedirektoratet være:
- 1 glass melk eller syrnet melk (1,5-2 dl)
- 1 lite beger yoghurt (125-150 g)
- 1 porsjon cottage cheese (100-160 g)
- 1 porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt (1,5-2 dl)
- 1 porsjon havregrøt med melk (1,5-2 dl)
- 1 brødskive med to skiver lettost (20 g ost)
Starter du dagen med et glass melk, koser deg med gulost på brødskiven til lunsj og en yoghurt til kvelds, har du altså fått i deg 3 om dagen. Vanskeligere er det ikke!
Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen
Kontakt oss gjerne for mer informasjon på 3omdagen@melk.no
Fakta
"3 om dagen"-merket kan brukes på meieriprodukter med mindre fett som enten oppfyller kravene i «Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet» (Nøkkelhullforskriften) eller «Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler». I tillegg er det inkludert produkter som inneholder søtstoff samt brunost/prim. I disse tilfellene kan "3 om dagen"-merket brukes dersom produktene enten følger kravene til Nøkkelhullet for tilsvarende produktkategori eller krav spesifisert i ernærings- og helsepåstandsforskriften.
Les mer om hvilke kriterier som gjelder for de ulike meieriproduktene her.