Neste artikkel 2/

Derfor trenger du 3 om dagen

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Med 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan du bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium. Et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost gir deg enkelt påfyll.

Hva er 3 om dagen?

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner. Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter.

For å dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Melk inneholder viktige næringsstoffer

Melk og meieriprodukter kan kalles næringstette fordi de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. Dette får du i deg gjennom et glass melk:

I tillegg inneholder melk og meieriprodukter også blant annet magnesium, flere varianter av B-vitaminer og kalium. Les mer om næringsstoffer i melk her.

Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag, bidrar du derfor til å sikre ditt anbefalte inntak av kalsium og jod, samt andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold.

Like mye næringsstoffer i de magre meieriproduktene

Melk og meieriprodukter har et varierende innhold av fett og dermed også kalorier. Innholdet av andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler er stort sett det samme uavhengig av fettinnholdet. Ved å velge magre meieriprodukter kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene som kroppen trenger. Magre meieriprodukter kan derfor trygt være en del av dine 3 om dagen.

Hva er dine «3 om dagen»?

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt  (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding  med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Visste du at melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet, og bidrar til hele 67 % av kalsiuminntaket og 55 % av jodinntaket vårt?

Fakta

Anbefalt daglig inntak av kalsium: 

  • < ½ år: 360 mg (milligram)
  • ½-1 år: 540 mg 
  • 1-5 år: 600 mg 
  • 6-9 år: 700 mg 
  • 11-20 år: 900 mg 
  • > 20 år: 800 mg 
  • Gravide: 900 mg 
  • Ammende: 900 mg

Anbefalt daglig inntak av jod:

  • 1 år: 70 µg (mikrogram)
  • 2-5 år: 90 µg
  • 6-9 år: 120 µg 
  • Over 10 år: 150 µg 
  • Gravide: 175 µg 
  • Ammende: 200 µg 

Flere tang- og taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.