Derfor trenger du 3 om dagen

Visste du at 3 porsjoner magre meieriprodukter kan bidra til å sikre ditt daglige anbefalte inntak av jod og kalsium? Et glass melk, et beger yoghurt og en brødskive med ost gir deg enkelt påfyll.

Er du en av dem som er glad i å spise gulost på knekkebrødet til lunsj, eller drikke et glass iskald melk etter trening? Det kan du gjøre med god samvittighet. Melk og meieriprodukter inneholder nemlig næringsstoffer som kroppen din trenger påfyll av daglig.

Hva er 3 om dagen?

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. Melk og meieriprodukter er blant de største kildene til kalsium og jod i det norske kostholdet.

Her kan du lese mer om hvorfor Helsedirektoratet anbefaler 3 om dagen.

For å bidra til å dekke jodbehovet bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Melk inneholder viktige næringsstoffer

Melk og meieriprodukter kalles næringstette fordi de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag.

Spiser du 3 porsjoner med magre meieriprodukter hver dag, bidrar du derfor til å sikre ditt anbefalte inntak av kalsium og jod, samt andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold.

Dette får du i deg gjennom et glass melk:

  • Kalsium er en av de viktigste byggesteinene i skjelettet vårt. Kalsium bidrar også til å styrke tennene og til at musklene og nervesystemet vårt fungerer normalt.
  • Jod bidrar til en normal energiomsetning, vedlikehold av hud og nervesystem, til normal vekst hos barn og det er et viktig mineral for hjernen vår. Jod er også viktig for fosterutvikling, og derfor bør spesielt gravide passe på å få nok. Det er få kilder til jod i det norske kostholdet. Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk og fiskeprodukter de største kildene.
  • Proteiner gir oss energi og er byggemateriale for kroppens celler og vev. Proteiner bidrar til muskelvekst og vedlikehold av skjelettet, og de deltar i kroppens stoffskifte. Proteinene i melk har høy kvalitet, med det menes at melkeproteinene til sammen inneholder alle de essensielle aminosyrene som vi må få gjennom maten vi spiser.
  • Vitamin B12 (kobalamin) er nødvendig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller som blant annet er viktig for immunforsvaret vårt.
  • Vitamin B2 (riboflavin) er viktig for energiomsetningen i kroppen, men også for vekst, syn, hår, hud, negler og nervesystemet.
  • Fosfor fungerer sammen med kalsium og styrker skjelettet og tennene.
  • Noen varianter av melk og meieriprodukter er også tilsatt vitamin D. Vitamin D er viktig for opptak av kalsium i tarmen og for å opprettholde en god muskelfunksjon og et godt immunforsvar.

I tillegg inneholder melk og meieriprodukter også blant annet magnesium, flere varianter av B-vitaminer og kalium. Les mer om næringsstoffer i melk her.

Hva er magre meieriprodukter?

Med magre eller lette meieriprodukter menes de produktene i hver kategori som inneholder minst fett. For eksempel mager ost som inneholder maksimalt 17 % fett, yoghurter med 3 % fett eller mindre og skummet eller lett melk (maks 1,8 % fett). Ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost er kjøtt- og meieriprodukter de største kildene til mettet fett i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett til maks 10 % av det daglige energiinntaket.

Like mye næringsstoffer i de magre meieriproduktene

Magre meieriprodukter har mindre fett, men innholdet av andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler er stort sett det samme uavhengig av fettinnholdet. Ved å velge magre meieriprodukter kan du redusere inntaket av fett og kalorier, men likevel få i deg de næringsstoffene som kroppen trenger, som blant annet kalsium og jod. Velg derfor magre meieriprodukter som dine 3 om dagen.

Vet du om du får i deg nok jod? Sjekk her!

Hva er dine «3 om dagen»?

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

"3 om dagen"- merkeordningen

Det er få som kjenner til anbefalingen fra myndighetene om å få i seg tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Opplysningskontoret for Meieriprodukter har derfor laget et «3 om dagen»-merke slik at det blir enklere for deg som forbruker å vite hvilke produkter det er lurt å velge. Her kan du lese mer om merkeordningen.

Ernæringsrådgiverens tips

Visste du at melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet? Sjekk om du får i deg nok med jodkalkulatoren og kalsiumkalkulatoren.

Fakta

Anbefalt daglig inntak av kalsium (NNR 2023):

  • 1-3 år: 450 mg (milligram)
  • 4-10 år: 800 mg
  • 11-17 år: 1150 mg
  • 18-24 år: 1000 mg
  • > 25 år: 950 mg
  • Gravide: 950 mg
  • Ammende: 950 mg

Adekvat daglig inntak av jod (NNR 2023):

  • 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
  • 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
  • 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter
  • Over 18 år: 150 µg
  • Gravide: 200 µg
  • Ammende: 200 µg

Flere tang- og taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.