Melk, yoghurt og brødskive med gulost

Derfor anbefaler Helsedirektoratet 3 om dagen

Det er sunt og anbefalt å drikke melk hver dag! De nye nordiske kostholdsrådene anbefaler fortsatt et daglig inntak av melk og magre meieriprodukter daglig. I Norge har vi lenge hatt et kostråd fra Helsedirektoratet som anbefaler å spise magre meieriprodukter daglig, spesifisert til 3 porsjoner om dagen.

Hvor mye melk og meieriprodukter bør du spise?

De nye nordiske kostholdsrådene anbefaler fortsatt et daglig inntak av melk og magre meieriprodukter daglig. Med et inntak på 350 - 500 ml hver dag kan du ifølge de nye nordiske rådene sikre anbefalt inntak av kalsium, jod og vitamin B12 hvis du ellers også spiser belgvekster, mørke bladgrønnsaker og fisk.

Dersom man spiser lite hvit fisk og mørke bladgrønnsaker bør inntaket av meieriprodukter ligge i den øverste delen av anbefalingen.

I Norge har vi lenge hatt et kostråd fra Helsedirektoratet som anbefaler å spise magre meieriprodukter daglig, spesifisert til 3 porsjoner om dagen.

En porsjon kan være:

 • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
 • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
 • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
 • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
 • en porsjon havregrøt med melk
 • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Hvorfor anbefaler Helsedirektoratet tre om dagen?

Melk og meieriprodukter er blant de største kildene til jod og kalsium i kostholdet vårt, og kostrådet fra Helsedirektoratet er basert på at tre porsjoner melk og magre meieriprodukter om dagen bidrar til at du får i deg nok av disse to næringsstoffene.

Meieriprodukter er næringsrike, og inneholder også fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet.

Næringsinnholdet i de ulike meieriproduktene varierer noe, og gulost inneholder mye kalsium, men ikke så mye jod. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at minst to av de tre porsjonene er melk, syrnet melk eller yoghurt siden disse er gode kilder til jod.

Brunost inneholder derimot mye jod, så en brødskive med brunost vil fint kunne være en av tre om dagen.

Her ser du flere eksempler på hvor enkelt du kan få i deg tre om dagen.

Hvilke helseeffekter er forbundet med å innta meieriprodukter?

Helsemyndighetenes begrunnelse for rådet om å innta melk og magre meieriprodukter daglig er både begrunnet med at produktene er en betydelig kilde til flere næringsstoffer, i tillegg til at studier viser at de reduserer risikoen for å utvikle blant annet tykktarmkreft og type 2 diabetes.

Dette er også bekreftet i de nye nordiske kostholdsrådene. Når det gjelder hjerte- og karsykdom har ikke forskningen konkludert for meieriprodukter som gruppe, men det ser ut til at det kan være fordelaktig å inntak magre meieriprodukter og fermenterte produkter som ost og yoghurt.

Hvorfor anbefales magre meieriprodukter?

De norske helsemyndighetene oppfordrer til at man begrenser mengden mettet fett til maks 10 prosent av det daglige energiinntaket. Grunnen til dette er at man har sett en redusert risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom dersom man bytter ut mettet fett spesielt med flerumettet fett.

I kostholdsundersøkelsen Norkost var kjøtt- og meieriprodukter de største kildene til mettet fett i det norske kostholdet. Helsemyndighetene anbefaler derfor tre magre meieriprodukter hver dag. På denne måten får vi i oss viktige næringsstoffer som kalsium og jod, men begrenser samtidig inntaket av mettet fett.

I rapporten «Kostråd om fett - En oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget» ble forskningen som ligger til grunn for kostrådet om fett gjennomgått. I rapporten trekkes det frem at meieriprodukter generelt, og ost spesielt ikke ser ut til å være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det er likevel ikke nok forskning til å kunne endre kostrådene når det gjelder anbefalt fettinntak.

Les også: Er ikke den fete osten dårlig for hjertet?

Her kan du lese mer om Helsedirektoratets kostråd om meieriprodukter.

Test om kostholdet ditt gir deg nok

Vi har kalkulatorer som hjelper deg å finne ut om det du vanligvis spiser gir deg nok kalsium og jod. Prøv vår jodkalkulator eller kalsiumkalkulator.

Om du er interessert i andre næringsstoffer har vi også en kalkulator for hvor mye vitamin D du får i deg.

KILDEHENVISNINGER

Så mye jod får du i deg i disse porsjonene:

 • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
 • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
 • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 25 mikrogram
 • Ett kokt egg = 27 mikrogram
 • En middagsporsjon hvit fisk/sei (ca. 270 g rå vekt) = ca. 251 mikrogram
 • En middagsporsjon fet fisk (175 g rå vekt) = ca. 21 mikrogram

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.