Visste du at 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan bidra til å sikre anbefalt inntak av kalsium og jod i et ellers sunt og variert kosthold?
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Et daglig inntak er spesifisert til tre porsjoner, altså 3 om dagen. Tre porsjoner meieriprodukter hver dag, kan bidra til å sikre anbefalt inntak av flere næringsstoffer.
Melk og meieriprodukter er næringstett mat som er den største kilden til kalsium og en av de største kildene til jod i det norske kostholdet. Melk er også en kilde til vitamin B2 og B12, fosfor, kalium og proteiner av god kvalitet.
Kalsium er et mineral som må tilføres gjennom mat og drikke. Kalsium er viktig både for å bygge et sterkt skjelett, og for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger kalsium for å fungere normalt. I tillegg er kalsium viktig for at blodet skal koagulere.
Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn. Det finnes få matvarer med jod, og i det norske kostholdet bidrar melk og meieriprodukter i tillegg til hvit fisk med mest jod.
En porsjon meieriprodukter kan være:
|
Et glass lettmelk eller skummet melk (2 dl) Vanlig hvit melk finnes i mange varianter med ulikt innhold av fett. Melken kan også være tilsatt smak, og melk med jordbær- eller vaniljesmak eller melk tilsatt sjokolade eller kaffesmak er populære alternativer. |
|
To skiver gulost (20 g) Gulost, nøkkelost, sveitserost, cheddar, emmentaler og Edamer. Det finnes mange typer gulost så det bør være enkelt å variere. Velg fortrinnsvis lettost til hverdags. Gulost brukes rett på brødskiva, men er også et populært innslag i wraps, på lasagnen eller på ostebordet. |
||
Et glass sjokolademelk (2 dl) Mange tror sjokolademelk er usunt, men det finnes sjokolademelk i mange varianter. Noen er fyldige og søte, mens andre inneholder lite fett og er helt uten tilsatt sukker. Du kan med andre ord finne sjokolademelk du kan nyte med veldig god samvittighet. |
||
Et porsjon kvarg (100 g) Kvarg smaker nydelig med friske bær eller oppskåren frukt. I tillegg er kvarg godt å bruke istedenfor rømme i dipper og andre kalde sauser. Kvarg kan også med fordel brukes i bakverk. |
||
Kaffe med 2 dl melk Kaffe med melk smaker nydelig - varm som kald! Ha noen isbiter i et høyt glass, hell over melk og en liten espresso og nyt. |
||
Grøt laget med melk Lag grøten med melk istedenfor vann så får du i deg flere næringsstoffer. Grøt laget av havre- eller byggryn kan toppes med alt fra kanel og sukker eller friske bær til spekeskinke og revet ost. Prøv deg frem og finn noen nye favoritter! |
||
Smoothie med 2 dl melk Smoothie er deilig forfriskende og metter godt. Tilsett dine favorittbær eller eksperimenter med for eksempel ingefær, urter og grønnsaker som ruccola, avocado og selleri. Her kan du variere nesten i det uendelige. |
||
Cottage cheese (100 g) Noen foretrekker cottage cheese med syltetøy eller bær, mens andre like salt topping. Det som er sikkert er at denne ferskosten har en mild smak som gjør at den lett kan kombineres med andre smaker. I tillegg kan cottage cheese gi ekstra proteiner når den tilsettes i bakverk, i grøt og i omelett. |
||
Müsli med melk Klassikeren til frokost! Kjøp inn favorittmüslien eller lag din egen. Hell over iskald melk og topp med det du måtte ønske av frukt og bær. |
||
Et lite beger yoghurt Yoghurt finnes i mange varianter - alt fra fettfrie yoghurter uten tilsatt sukker til fyldige dessertyoghurter. Du finner sikkert flere du liker, og bruker du yoghurt naturell kan du selv tilsette det du vil av smak. |
||
Et glass syrnet melk (2 dl) Det finnes mange typer syrnet melk, laget på skummet melk, lettmelk eller helmelk, naturell eller med tilsatt smak av for eksempel jordbær, blåbær eller mango. Syrnet melk er forfriskende som drikke og naturell syrnet melk gjør bakverk ekstra saftig. |