Grå tallerken med brødskive med ost og grønn paprika, skål med rosa yoghurt med bær og musli og et glass melk

Så enkelt får du i deg 3 om dagen!

Visste du at 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan bidra til å sikre anbefalt inntak av kalsium og jod i et ellers sunt og variert kosthold?

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Et daglig inntak er spesifisert til tre porsjoner, altså 3 om dagen. Tre porsjoner meieriprodukter hver dag, kan bidra til å sikre anbefalt inntak av flere næringsstoffer.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Melk og meieriprodukter er næringstett mat som er den største kilden til kalsium og en av de største kildene til jod i det norske kostholdet. Melk er også en kilde til vitamin B2 og B12, fosfor, kalium og proteiner av god kvalitet.

Kalsium er et mineral som må tilføres gjennom mat og drikke. Kalsium er viktig både for å bygge et sterkt skjelett, og for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger kalsium for å fungere normalt. I tillegg er kalsium viktig for at blodet skal koagulere.

Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn. Det finnes få matvarer med jod, og i det norske kostholdet bidrar melk og meieriprodukter i tillegg til hvit fisk med mest jod.

En porsjon meieriprodukter kan være:

Et glass lettmelk eller skummet melk (2 dl)

Vanlig hvit melk finnes i mange varianter med ulikt innhold av fett. Melken kan også være tilsatt smak, og melk med jordbær- eller vaniljesmak eller melk tilsatt sjokolade eller kaffesmak er populære alternativer.

To skiver gulost (20 g)

Gulost, nøkkelost, sveitserost, cheddar, emmentaler og Edamer. Det finnes mange typer gulost så det bør være enkelt å variere. Velg fortrinnsvis lettost til hverdags. Gulost brukes rett på brødskiva, men er også et populært innslag i wraps, på lasagnen eller på ostebordet.

Et glass sjokolademelk (2 dl)

Mange tror sjokolademelk er usunt, men det finnes sjokolademelk i mange varianter. Noen er fyldige og søte, mens andre inneholder lite fett og er helt uten tilsatt sukker. Du kan med andre ord finne sjokolademelk du kan nyte med veldig god samvittighet.

Et porsjon kvarg (100 g)

Kvarg smaker nydelig med friske bær eller oppskåren frukt. I tillegg er kvarg godt å bruke istedenfor rømme i dipper og andre kalde sauser. Kvarg kan også med fordel brukes i bakverk.

Kaffe med 2 dl melk

Kaffe med melk smaker nydelig - varm som kald! Ha noen isbiter i et høyt glass, hell over melk og en liten espresso og nyt.

Grøt laget med melk

Lag grøten med melk istedenfor vann så får du i deg flere næringsstoffer. Grøt laget av havre- eller byggryn kan toppes med alt fra kanel og sukker eller friske bær til spekeskinke og revet ost. Prøv deg frem og finn noen nye favoritter!

Smoothie med 2 dl melk

Smoothie er deilig forfriskende og metter godt. Tilsett dine favorittbær eller eksperimenter med for eksempel ingefær, urter og grønnsaker som ruccola, avocado og selleri. Her kan du variere nesten i det uendelige.

Cottage cheese (100 g)

Noen foretrekker cottage cheese med syltetøy eller bær, mens andre like salt topping. Det som er sikkert er at denne ferskosten har en mild smak som gjør at den lett kan kombineres med andre smaker. I tillegg kan cottage cheese gi ekstra proteiner når den tilsettes i bakverk, i grøt og i omelett.

Müsli med melk

Klassikeren til frokost! Kjøp inn favorittmüslien eller lag din egen. Hell over iskald melk og topp med det du måtte ønske av frukt og bær.

Et lite beger yoghurt

Yoghurt finnes i mange varianter - alt fra fettfrie yoghurter uten tilsatt sukker til fyldige dessertyoghurter. Du finner sikkert flere du liker, og bruker du yoghurt naturell kan du selv tilsette det du vil av smak.

Et glass syrnet melk (2 dl)

Det finnes mange typer syrnet melk, laget på skummet melk, lettmelk eller helmelk, naturell eller med tilsatt smak av for eksempel jordbær, blåbær eller mango. Syrnet melk er forfriskende som drikke og naturell syrnet melk gjør bakverk ekstra saftig.

Ernæringsrådgiverens tips

Visste du at melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet? Sjekk om du får i deg nok med jodkalkulatoren og kalsiumkalkulatoren.

Fakta

Melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i kostholdet vårt. Derfor anbefaler Helsedirektoratet et daglig inntak av tre porsjoner melk og magre meieriprodukter.

Adekvat daglig inntak av jod (NNR 2023):

  • 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
  • 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
  • 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter
  • Over 18 år: 150 µg
  • Gravide: 200 µg
  • Ammende: 200 µg

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å utvise forsiktighet ved bruk av produkter med tang- og spesielt tare, ettersom flere av disse kan inneholde svært høye mengder jod. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

KILDEHENVISNINGER

  • Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.