Brunost, kokt egg og fiskekake er pålegg som alle har noe til felles. De er rike på jod! Mange av oss får i oss for lite jod gjennom maten vi spiser. Slik kan du velge pålegg som øker jodinnholdet i kostholdet ditt.
Jod inngår i produksjonen av hormonene som regulerer stoffskiftet (metabolismen) vårt, og er i tillegg viktige for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos barn.
Jod finner du i fisk og sjømat, spesielt i hvit fisk. Melk og meieriprodukter er den største jodkilden i kosthold vårt.
Du finner også noe jod i matvarer som brød og kornvarer, kaffe, kjøtt og kjøttprodukter, egg, frukt, bær og grønnsaker, samt jodberiket salt. I et sunt og variert kosthold bør du derfor inkludere disse matvarene som et supplement til fisk og meieriprodukter for å sikre at du får i deg nok jod.
Her kan du se en kort film om jod:
Drikk melk til brødmaten
Melk inneholder mye jod, og drikker du melk til brødmaten øker du inntaket av jod ytterligere. Brød og melk er et perfekt par, og velg gjerne grovt! Sammen bidrar brød og melk med en rekke viktige næringsstoffer, og med utvalgte pålegg kan du komme et godt stykke på vei i å få i deg det du trenger av jod!
Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!
|
Gudbrandsdalsost inneholder 166 µg (mikrogram) per 100 gr. Et knekkebrød med to skiver av denne brunosten (16 g) gir 26-27 µg jod. Fløtemysost inneholder 135 µg per 100 gr. Et knekkebrød med to skiver av denne brunosten (16 g) gir 21-22 µg jod. |
|
Prim inneholder 68 µg (mikrogram) per 100 gr. En brødskive med prim (15 g) gir 10 µg jod. |
||
Et kokt egg inneholder 34 µg (mikrogram) per 100 gr. En brødskive med et kokt egg (56 g) som pålegg gir 19 µg jod. |
||
Fiskekaker med hyse inneholder 93 µg (mikrogram) per 100 gr. En brødskive med en fiskekake av denne typen (55 g) gir 51 µg jod. |
||
Makrell i tomat (med 70 % makrell) inneholder 15 µg (mikrogram) per 100 gr. En brødskive med makrell i tomat (40 g) gir 6 µg jod. |
||
Torskerogn inneholder 85 µg (mikrogram) per 100 gr. En brødskive med kaviar (med 60 % torskerogn, 15 g) gir ca. 7-8 µg jod. |