Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Hvordan får jeg nok jod?

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Vi trenger daglig tilførsel av jod gjennom maten vi spiser. Noen matvarer inneholder mer jod enn andre, og det er lurt å inkludere gode jodkilder i kostholdet ditt. Det er nemlig mange av oss som ikke får i oss nok jod.

Jod har flere funksjoner i kroppen vår, og bidrar blant annet til normal forbrenning av energi i cellene våre. Jod bidrar også til normal vekst og utvikling hos barn. Undersøkelser viser imidlertid at mange nordmenn, spesielt kvinner, ikke får i seg nok jod gjennom kostholdet. Dette er spesielt alvorlig for gravide og ammende, da barnets jodinntak er helt avhengig av at mor har nok jod i kostholdet.

Les mer: Jod er spesielt viktig for gravide og ammende

Vær obs på de gode jodkildene

Det finnes få gode jodkilder i det norske kostholdet, derfor er det lurt å merke seg de matvarene som faktisk er gode jodkilder.

Hvit fisk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet. Spesielt torsk, hyse og sei er hvite fisker som er rike på jod. Blant meieriproduktene er det melk, syrnet melk, yoghurt og brunost som inneholder mest jod.

Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, egg, kaffe, frukt og grønnsaker, samt jodberiket salt inneholder noe jod og kan derfor brukes som et supplement i tillegg til fisk og meieriprodukter, men monner lite hver for seg.

Les også: Visste du at jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge?

Mel av tang og tare kan inneholde meget høye konsentrasjoner av jod og må brukes med forsiktighet. En knivsodd er nok!

Hvor mye jod trenger jeg?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn og noe høyere for gravide og ammende (se faktaboks).

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

Melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i kostholdet vårt. Derfor har Helsedirektoratet konkretisert kostrådet der de anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. Deres nøkkelråd for å få nok jod er å innta tre porsjoner med melk og magre meieriprodukter daglig. I tillegg bør du spise fisk (husk hvit fisk for jod) til middag minst 2-3 ganger i uken, i tillegg til annet sunt og variert kosthold.

Les også: Pålegget som gir deg jod

Eksempler på innhold av jod i noen matvarer:

 • En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
 • En middagsporsjon kokt laks (150 g) = 10 mikrogram 
 • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
 • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
 • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
 • En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 6 mikrogram 
 • Ett kokt egg = 19 mikrogram

Les også: Jod er en god grunn til å ha melk, yoghurt og ost i kostholdet

Fakta

Anbefalt daglig inntak av jod for barn, voksne, gravide og ammende:

 • 1 år: 70 mikrogram
 • 2-5 år: 90 mikrogram
 • 6-9 år: 120 mikrogram
 • Over 10 år: 150 mikrogram
 • Gravide: 175 mikrogram
 • Ammende: 200 mikrogram

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.