Vi trenger daglig tilførsel av jod gjennom maten vi spiser. Noen matvarer inneholder mer jod enn andre, og det er lurt å inkludere gode jodkilder i kostholdet ditt. Det er nemlig mange av oss som ikke får i oss nok jod.
Jod har flere funksjoner i kroppen vår, og bidrar blant annet til normal forbrenning av energi i cellene våre. Jod bidrar også til normal vekst og utvikling hos barn. Undersøkelser viser imidlertid at mange nordmenn, spesielt kvinner, ikke får i seg nok jod gjennom kostholdet. Dette er spesielt alvorlig for gravide og ammende, da barnets jodinntak er helt avhengig av at mor har nok jod i kostholdet.
Det finnes få gode jodkilder i det norske kostholdet, derfor er det lurt å merke seg de matvarene som faktisk er gode jodkilder.
Hvit fisk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet. Spesielt torsk, hyse og sei er hvite fisker som er rike på jod. Blant meieriproduktene er det melk, syrnet melk, yoghurt og brunost som inneholder mest jod.
Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, egg, kaffe, frukt og grønnsaker, samt jodberiket salt inneholder noe jod og kan derfor brukes som et supplement i tillegg til fisk og meieriprodukter, men monner lite hver for seg.
Mel av tang og tare kan inneholde meget høye konsentrasjoner av jod og må brukes med forsiktighet. En knivsodd er nok!
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn og noe høyere for gravide og ammende (se faktaboks).
Melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i kostholdet vårt. Derfor har Helsedirektoratet konkretisert kostrådet der de anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. Deres nøkkelråd for å få nok jod er å innta tre porsjoner med melk og magre meieriprodukter daglig. I tillegg bør du spise fisk (husk hvit fisk for jod) til middag minst 2-3 ganger i uken, i tillegg til annet sunt og variert kosthold.
Eksempler på innhold av jod i noen matvarer:
Dahl L. et. al (2003) The iodine content of Norwegian foods and diets. Public Health Nutrition: 7(4), 569–576
Zimmermann MB (2008) The adverse effects of mild-to-moderate iodine deficiency during pregnancy and childhood: a review. Thyroid: 17(9), 829-35