Visste du at jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge?
I mange land er jodberiket bordsalt en viktig kilde til jod, men dette gjelder foreløpig ikke i Norge.
I Norge tilsettes det bare jod i én type salt, og nivået av jod i dette saltet har i lang tid vært lavt. Ettersom vi ikke bør spise for mye salt så utgjør ikke salt noen jodkilde av betydning i Norge.
Jod i salt
Mange land i verden har valgt berikning av salt som den viktigste kilden for å dekke befolkningens jodbehov. Det gjelder ikke Norge. I Norge er det fra 2023 tillatt å berike bordsalt med 20 milligram jod per kilo, og det ble først i 2025 åpnet for å berike salt til bruk i i brød og bakervarer. Til sammenligning er det i i Sverige lov å tilsette opptil 50 milligram jod per kilo bordsalt. Også i Finland og Danmark er berikingen høyere.
Her kan du lese mer om de nordiske landenes jod-strategier.
Ernæringsrådgiverens tips
Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.
Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til jod
Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk og fiskeprodukter de største kildene til jod i kostholdet vårt. Resten kommer fra matvarer som brød, korn, kjøtt og egg.
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av meieriprodukter med mindre fett. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å dekke anbefalt jodinntak bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter daglig får du i deg flere næringsstoffer i tillegg til jod. Melk er også en kilde til kalsium, vitamin B12, vitamin B2, fosfor og proteiner av god kvalitet.
En porsjon kan være:
- et glass melk eller syrnet melk (1,5 - 2 dl)
- et lite beger yoghurt (125 - 150 g)
- en porsjon cottage cheese, kvarg, eller lignende (100 - 160 g)
- en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell (1,5 - 2 dl)
- en porsjon havregrøt med melk (1,5 - 2 dl melk)
- en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)
Les mer om 3 om dagen her.
Fakta
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere, og det norske kostrådet er i tråd med dette. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag.
KILDEHENVISNINGER
Helsedirektoratet: Kostråd om melk og meieriprodukter
Helsenorge: Kostråd om salt
Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet
Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak