Blå benk med hvit marmorhelle med matvarer som er kilder til jod: Meieriprodukter, fisk, egg og salt

Visste du at jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge?

I mange land er jodberiket bordsalt en viktig kilde til jod, men dette gjelder foreløpig ikke i Norge.

I Norge tilsettes det bare jod i én type salt, og nivået av jod i dette saltet er veldig lavt. Ettersom vi ikke bør spise for mye salt så utgjør ikke salt noen jodkilde av betydning i Norge.

Vi tilsetter lite jod i saltet sammenlignet med andre land

Mange land i verden har valgt berikning av salt som den viktigste kilden for å dekke befolkningens jodbehov. Det gjelder ikke Norge. I Norge er det bare tillatt å berike bordsalt med fem milligram jod per kilo, og det er ikke tillatt å berike salt til bruk i matindustrien. Til sammenligning blir det i Sverige tilsatt ti ganger mer jod i saltet. Også i Finland og Danmark er berikingen høyere.

Her kan du lese mer om de nordiske landenes jod-strategier.

Bør vi berike saltet med mer jod?

Helsemyndighetene har satt i gang en prosess for å utrede jodberiking av salt i Norge. Inntil en universell jodberiking av salt er på plass, er det viktig at de som står i fare for å få i seg for lite jod, får veiledning til å enten å få nok jod gjennom kosten, eller å ta jodtilskudd.

Grupper som kan være utsatt for jodmangel er unge jenter, kvinner som planlegger å bli gravide, gravide, ammende, vegetarianere, veganere og alle som utelater eller inntar lite meieriprodukter og mager fisk.

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til jod

Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk og fiskeprodukter de største kildene til jod i kostholdet vårt. Resten kommer fra matvarer som brød, korn, kjøtt og egg.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter daglig får du i deg flere næringsstoffer i tillegg til jod. Melk er også en kilde til kalsium, vitamin B12, vitamin B2, fosfor og proteiner av god kvalitet.

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg, eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Les mer om 3 om dagen her.

Ernæringsrådgiverens tips

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Fakta

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere, og det norske kostrådet er i tråd med dette. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag.

KILDEHENVISNINGER

Helsenorge: Kostråd om melk og meieriprodukter

Helsenorge: Kostråd om salt

Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet

Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.