Blå benk med hvit marmorhelle med matvarer som er kilder til jod: Meieriprodukter, fisk, egg og salt
Melk.no/Kosthold og helse/Jod

Visste du at jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge?

I mange land er jodberiket bordsalt en viktig kilde til jod, men dette gjelder foreløpig ikke i Norge.

I Norge tilsettes det bare jod i én type salt, og nivået av jod i dette saltet har i lang tid vært lavt. Ettersom vi ikke bør spise for mye salt så utgjør ikke salt noen jodkilde av betydning i Norge.

Jod i salt

Mange land i verden har valgt berikning av salt som den viktigste kilden for å dekke befolkningens jodbehov. Det gjelder ikke Norge. I Norge er det fra 2023 tillatt å berike bordsalt med 20 milligram jod per kilo, og det ble først i 2025 åpnet for å berike salt til bruk i i brød og bakervarer. Til sammenligning er det i i Sverige lov å tilsette opptil 50 milligram jod per kilo bordsalt. Også i Finland og Danmark er berikingen høyere.

Her kan du lese mer om de nordiske landenes jod-strategier.

Ernæringsrådgiverens tips

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til jod

Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk og fiskeprodukter de største kildene til jod i kostholdet vårt. Resten kommer fra matvarer som brød, korn, kjøtt og egg.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av meieriprodukter med mindre fett. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å dekke anbefalt jodinntak bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Spiser du 3 porsjoner med meieriprodukter daglig får du i deg flere næringsstoffer i tillegg til jod. Melk er også en kilde til kalsium, vitamin B12, vitamin B2, fosfor og proteiner av god kvalitet.

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (1,5 - 2 dl)
  • et lite beger yoghurt (125 - 150 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg, eller lignende (100 - 160 g)
  • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell (1,5 - 2 dl)
  • en porsjon havregrøt med melk (1,5 - 2 dl melk)
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Les mer om 3 om dagen her.

Fakta

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere, og det norske kostrådet er i tråd med dette. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag.

KILDEHENVISNINGER

Helsedirektoratet: Kostråd om melk og meieriprodukter

Helsenorge: Kostråd om salt

Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet

Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.