En stor andel gravide og ammende tror jodberiket salt er den viktigste kilden til jod, men det er faktisk meieriprodukter og fisk som bidrar med mest av jod i kostholdet vårt.
Nasjonalt råd for ernæring skriver i et innlegg på forskning.no at «Kunnskap om jod og hvilke kilder som finnes til jod, er mangelfull både blant helsepersonell, gravide og ammende og sannsynligvis i befolkningen generelt.»
I følge en studie i regi av Høgskolen i Oslo og Akershus er kunnskapsnivået om jod-anbefalinger og kilder til jod lavt både blant gravide og ammende kvinner. En stor andel gravide og ammende tror at salt er den viktigste jodkilden i kostholdet; blant gravide er det 41 % og blant ammende 46 %.
I følge studien hadde over halvparten av de ammende lav eller ingen kunnskap om jod. Blant gravide var tallene enda mer alvorlige: Hele 74 % visste lite eller ingenting om jod.
Jod er helt sentralt for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn og for energiomsetningen gjennom hele livet. Å sikre et godt jodlager før graviditeten starter ser ut til å være mer optimalt enn å starte med jodtilskudd i svangerskapet hos kvinner med mild- til moderat mangel, ifølge Helsedirektoratet. Les mer om hvorfor jod er viktig for gravide og ammende her.
Jod finnes i få matvarer, og bare noen få matvarer regnes som gode kilder jod.
I følge en jodrapport fra Nasjonalt råd for ernæring er melk, meieriprodukter og fisk de største kildene til jod i Norge. Resten kommer fra matvarer som brød, korn, kaffe, kjøtt, egg, frukt, bær og grønnsaker.
Helsedirektoratets kostråd om meieriprodukter sier «La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». I forklaringen til kostrådet står det at melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin), vitamin B12 (kobalamin). Et daglig inntak av magre meieriprodukter er derfor viktig for å få nok av disse næringsstoffene. Inntaket kan for eksempel være: ett glass lettmelk med 0,7 % fett eller mindre, en yoghurt med lavt sukker- og fettinnhold, og en brødskive med ost.
Gravide anbefales et totalt inntak på 175 mikrogram jod per dag er litt mer enn ikke-gravide som anbefales 150 mikrogram per dag.
Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!
Helsedirektoratet: Kosthold for gravide
Helsenorge: Kostråd om melk og meieriprodukter
Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet
Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak