tranpiller

Trenger jeg kosttilskudd?

Med all reklamen for kosttilskudd og pulver er det lett å bli usikker på om du faktisk får i deg nok av det du trenger fra et vanlig kosthold. Er det kanskje lurt å ta et tilskudd for sikkerhets skyld?

Kapsler for blankere hår, piller for sterkere negler, pulver for finere hud, og shaker for økt muskelvekst. Trenger vi egentlig det?

Det kan være fristende å prøve nye kosttilskudd for å teste om det kan ha en effekt. Tenk om du har behov for litt ekstra vitaminer og mineraler, uten at du vet om det?

Det kan selvsagt stemme, men i de aller fleste tilfeller får friske personer som spiser et sunt og variert kosthold i seg det de trenger av næringsstoffer. Dersom du ikke får i deg det du trenger gjennom maten kan det være lurt å først å ta en titt på det du spiser før du tester ut kosttilskudd.

Noen har imidlertid behov for kosttilskudd, dette kan for eksempel være på grunn av allergi, sykdom eller graviditet. Dersom man kutter ut større matvaregrupper som melk og kjøtt, vil man kunne behøve tilskudd av enkelte næringsstoffer.

Vanlig mat er bra nok

Det er godt dokumentert at ved å følge helsemyndighetenes kostråd, vil de aller fleste friske personer få i seg de næringsstoffene de trenger, uten behov for kosttilskudd. Vanlig mat er med andre ord bra nok.

Kostrådene er utformet av landets fremste eksperter på ernæring og bygger på internasjonal forskning. De er veldig enkle: velg grove kornprodukter, ha et daglig inntak av fem porsjoner frukt og grønt, ha et daglig inntak av magre meieriprodukter, velg magert kjøtt og fisk, og velg vann som tørstedrikk. I tillegg anbefales det å velge myk margarin og planteoljer fremfor hard margarin og smør, samt å begrense inntak av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Les mer: Derfor er vanlig mat bra nok

Ikke stol ukritisk på råd og reklame i sosiale medier om hvilke kosttilskudd du er nødt til å ta, eller hvilke vitaminer som vil gjøre livet ditt bedre om du bare tar litt ekstra av dem. Er du usikker på om du kanskje trenger et kosttilskudd er det lurt å forhøre seg med fastlegen din.

Spiser du sunt, er det som regel unødvendig og bortkastet med kosttilskudd. Dersom du ikke har åpenbare mangler på næringsstoffer og legen anbefaler tilskudd, kan det være mye lurere og billigere å prøve å gjøre noen endringer på det totale kostholdet. Ikke hiv deg på neste pilleabonnement, selv om det er aldri så fristende med rabattkode og lovnader om raske resultater.

Det er imidlertid noen unntak.

Mange av oss bør ta tilskudd av vitamin D

Mange nordmenn får ikke i seg nok vitamin D, selv om de spiser fisk. Det skyldes at vi får for lite sol på grunn av landets beliggenhet. Mange bør derfor ta tran eller andre tilskudd med vitamin D. Dette gjelder særlig små barn, og barn må få vitamin D-tilskudd (vitamin D dråper) fra de er 1 ukes alder.

Les mer om kosttilskudd til barn på Helsedirektoratets nettsider.

Hvem kan ha behov for kosttilskudd?

Noen kan ha behov for kosttilskudd på grunn av sykdom, og bør få oppfølging av helsepersonell.

  • Noen kan ha matallergier som gjør at de må unngå ulike matvaregrupper. Når man ekskluderer hele matvaregrupper fra kostholdet, slik som for eksempel meieriprodukter, kan man ofte miste viktige kilder til vitaminer og mineraler.

Les mer: Dette bør du tenke på hvis du ikke tåler melk

  • Veganere spiser ikke animalske produkter, og kan ha behov for tilskudd av vitaminer og mineraler som det finnes mye av i kjøtt, fisk og melk. Vitamin B12 og jod er eksempler.
  • Vegetarianere som ikke spiser kjøtt, men som inkluderer meieriprodukter i kostholdet, vil lettere kunne få i seg det de trenger av næringsstoffer fra maten, men kan ha behov for tilskudd av vitamin B12. Du kan lese mer om det her.
  • Noen behøver tilskudd i spesielle perioder av livet. Dette kan for eksempel være ved graviditet og amming.

Les også: Jod er viktig for gravide og ammende

  • Eldre kan også ha behov for ekstra tilskudd av næringsstoffer, både fordi behovet for noen næringsstoffer øker, men også fordi eldre ofte spiser mindre og på den måten kanskje ikke klarer å få i seg nok gjennom maten. Eldre har for eksempel økt behov for proteiner og vitamin D.

Dersom du mistenker at du har mangler på vitaminer og mineraler, bør du kontakte legen din for å få bekreftet diagnosen. Det er viktig å utelukke andre ting som kan forårsake symptomene du opplever. I tillegg er det dyrt og unødvendig å ta kosttilskudd dersom man egentlig ikke har behov for det.

Husk også at det er en anbefalt maksdose for mange vitaminer og mineraler.

Jeg trener – er det nødvendig med proteinpulver?

Proteinpulver har blitt mer og mer populært de siste ti årene. Det kan være lett å få inntrykket av at trening = proteinpulver, men det er slettes ikke nødvendig med dyre proteinpulver for å få økt muskelvekst. De aller fleste vil faktisk få dekket sitt proteinbehov gjennom maten. Ved å sørge for å inkludere gode proteinkilder i kosten, slik som for eksempel melk og cottage cheese, mager skinke, fisk og kylling, kan du helt fint få i deg nok uten tilskudd.

Idrettsprofessor: - Du trenger ikke proteinpulver

Å få på plass sunne og gode måltidsvaner er en god investering for helsen på mange måter. Det er bra for både lommeboka og matgleden, og det beste av alt: du kan være helt sikker på at det har dokumentert effekt.

KILDEHENVISNINGER

  • Kostråd fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratet 2011.
  • Kosttilskudd for barn. Helsenorge.no. Helsedirektoratet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.