To jenter ser på mobil og spiser matpakke

5 vanlige kostholdsmyter på internett

På internett florerer myter om helse og kosthold. Både influencere og bloggere deler råd om hva de mener er sunt, uten at påstandene nødvendigvis er dokumenterte. Her får du som forelder fakta du trenger for å knuse noen av kostholdsmytene barna våre møter daglig.

Myte 1: Du blir tjukk av melk

Melk inneholder, i likhet med all vanlig mat, kalorier. Kalorier er energi, og vi trenger energi for at kroppen skal opprettholde sine funksjoner, og for at vi skal kunne være i aktivitet. Vi trenger rett og slett energi for å leve.

Les mer: Forklar ungdommen hvorfor vi trenger kalorier

Myte 2: «Alle» har en allergi

«Fri for»-trenden har skutt i været de siste årene. Noen ønsker å leve for eksempel gluten- eller laktosefritt, uten nødvendigvis å ha fått ordentlig utredning hos helsepersonell. Det er ulike årsaker til dette, men noen har nok en feilaktig oppfatning om at produkter uten gluten eller laktose er sunnere enn produkter med. Dette stemmer ikke.

Dersom du ukritisk kutter ut store matvaregrupper slik som korn og melk kan du gå glipp av viktige næringsstoffer, slik som for eksempel jod, kalsium, og B12 fra melk, ettersom alternativene ofte er mindre næringsrike.

Les mer: Derfor bør du ikke kutte matvarer uten grunn

Myte 3: Når du trener trenger du proteinpulver

Det er lett å få inntrykk av at dersom du trener og vil bygge muskler bør du ta proteintilskudd. Undersøkelser viser blant annet at mange tenåringsgutter bruker proteinpulver. Det stemmer at proteiner trengs for musklervekst, men kostholdsundersøkelser viser at de fleste får i seg nok proteiner gjennom et helt vanlig, sunt kosthold.

Tenåringer i vekst bør heller spise vanlig sunn mat fremfor å ta proteintilskudd, da dette inneholder mange flere næringsstoffer. Melk er for eksempel en svært god kilde til proteiner av høy kvalitet, men inneholder også blant annet mineralene jod og kalsium i tillegg til vitaminene B2 og B12.

Les mer: Ungdom trenger ikke proteinpulver

Det er mange kosttilskudd som promoteres i sosiale medier. For de aller fleste er disse helt unødvendige, og i mange tilfeller kan ikke den påståtte effekten dokumenteres. Les mer om kosttilskudd her.

Myte 4: Melk og meieriprodukter er usunt fordi det inneholder sukker

Melk og meieriprodukter inneholder naturlig sukker i form av laktose (melkesukker). Naturlig sukker finnes i maten sammen med andre viktige næringsstoffer vi bør få i oss hver dag. De fleste får i seg for mye sukker i forhold til anbefalingene, men det er det tilsatte sukkeret som bekymrer helsemyndighetene, ikke det naturlige sukkeret. Dette sukkeret tilsettes under produksjonen av maten, og bidrar ikke med særlig annet enn kalorier og søtsmak.

Redusér derfor på inntaket av sukkerholdig brus, godteri og kjeks, fremfor frukt og meieriprodukter som er gode kilder til næring i et variert kosthold.

Les mer: Trodde du yoghurt var en sukkerbombe?

Myte 5: Detox renser kroppen

Det finnes en rekke dietter og produkter som hevder at de skal ha en såkalt «detox»-effekt. Eksempler er juice-dietter, «detox»-teer og diverse kosttilskudd.

På norsk kan «detox» oversettes til avgiftning eller renselse. Det hevdes at detox-produkter får kroppen til å kvitte seg med gift- og slaggstoffer som hoper seg opp i kroppene våre selv om vi lever helt vanlig.

Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon på at giftstoffer "hoper seg opp i kroppen", og heller ikke for at en detox-kur har en reell effekt.

I kroppen har vi organer som er spesialdesignet for å skille ut avfallsstoffer. Både leveren og nyrene kan hos friske personer håndtere stoffer som bør skilles ut fra kroppen. Dersom vi skulle vært avhengige av dyre teer eller tilskudd for å kvitte oss med ugunstige stoffer, ville langt flere vært syke enn det vi ser i dag. Heldigvis er det ikke slik.

Et sunt kosthold som inneholder de næringsstoffene kroppen trenger, er viktig for at kroppen skal opprettholde sine normale funksjoner. Et vanlig, sunt kosthold er det vi trenger, ikke detox.

Les mer: Ta vanlig mat tilbake!

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.