Brokkolisalat med soltørket tomat og cottage cheese

Grønt + hvitt = sant

Velger du et vegetarkosthold med melk og meieriprodukter får du enkelt i deg mange av næringsstoffene kroppen trenger hver dag.

Det finnes ulike typer vegetarisk kosthold. Maten i et vegetarisk kosthold kommer hovedsakelig fra planter, men kan også inkludere melk og meieriprodukter, og/eller egg. Pescetarianere spiser også fisk.

I en forbrukerundersøkelse fra 2015 oppga under 1,3 prosent at de var vegetarianere. I Sverige er tallet høyere og særlig unge ønsker å spise mer plantekost. En stor undersøkelse i 2016 viste at 9 prosent av de svenske ungdommene var vegetarianere. Dette var en tredobling fra da samme undersøkelse ble utført i 2009, og det er grunn til å tro at tallene har økt, også i Norge.

Enklere å få nok næringsstoffer med melk og meieriprodukter

Et godt sammensatt vegetarkosthold er ernæringsmessig fullverdig, og kan ha positive helseeffekter ved forebygging av flere sykdommer. Mange kan likevel ha fordel av å inkludere melk og meieriprodukter i et vegetarisk kosthold, da det gjør det enklere å dekke behovet for proteiner og flere vitaminer og mineraler, uten å måtte ta kosttilskudd.

Les mer: Disse næringsstoffer finner du i melk.

Har du et vegetarisk kosthold bør du passe litt ekstra på at du får i deg visse næringsstoffer som B-vitaminer, vitamin D, jern og jod. For noen kan det være nødvendig å ta blod- eller urinprøver for å kartlegge status for disse næringsstoffene. 

Melk og meieriprodukter bidrar til å sikre nok jod

Vi har få gode kilder til jod i det norske kostholdet, og melk, meieriprodukter og hvit fisk er de viktigste. I Norge får vi omlag 40 % av jodinntaket vårt fra melk og meieriprodukter. Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen, og for å bidra til nok jod bør minst to av tre være melk eller yoghurt.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Et type kosthold som inneholder melk, meieriprodukter og hvit fisk vil kunne sikre nok jod gjennom maten, mens de som unngår dette trenger jodtilskudd. Mel av tang eller tare og alger fra havet inneholder også mye jod, men slike tilskudd bør brukes med forsiktighet. Innholdet er nemlig variabelt og i noen tilfeller skal det svært lite til før man har fått i seg mer enn dagsbehovet, og det er heller ikke bra for helsen.

Bruk jodkalkulatoren og se om du får i deg nok jod?

Nok kalsium for skjelettet

Nok kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett frem til 25-30 årsalderen, og senere for å vedlikeholde skjelettet. Melk og meieriprodukter er de største kalsiumkildene i det norske kostholdet og utgjør over 60 % av nordmenns kalsiuminntak. Et vegetarisk kosthold med et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter vil enkelt kunne sikre nok kalsium.

Kalsium finnes også i blant annet i grønne grønnsaker, sesamfrø, belgvekster og plantedrikker som er tilsatt kalsium. Finn ut hvor mye kalsium du trenger her.

Kroppen trenger B-vitaminer

B-vitaminer er viktige for en rekke prosesser i kroppen, blant annet i energiomsetningen og for nervefunksjonen. Melk og meieriprodukter tilfører både vitamin B2 og vitamin B12 i et vegetarisk kosthold. Disse vitaminene er også tilsatt i noen plantedrikker. Andre kilder til B-vitaminer i et vegetarisk kosthold kan være egg, fisk, brød, kornprodukter, nøtter og frø.

Hvem passer et vegetarisk kosthold for?

I følge Helsedirektoratet kan et vegetarisk kosthold passe for de fleste, inkludert både gravide, ammende, barn, unge og idrettsutøvere, så lenge kostholdet er balansert og variert. For mange kan det være nyttig, og nødvendig med veiledning for å sikre et balansert og variert vegetarisk kosthold som inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger.

Gravide og ammende har et økt behov for de fleste næringsstoffer, deriblant vitamin B12, kalsium og jod. Derfor er det ekstra viktig for denne gruppen å sørge for å få det de trenger, både for egen helse, og for fosteret eller babyen. Det er ikke noe i veien for at barn kan følge et kosthold som hovedsakelig består av plantekost, men det bør planlegges godt, og det vil være en fordel å inkludere litt fisk, egg, melk og meieriprodukter for enklere å sikre inntaket av alle næringsstoffene for normal vekst og utvikling.

Finn inspirasjon: Våre beste vegetaroppskrifter

Ernæringsrådgiverens tips

Har du et type vegetarisk kosthold som også inkluderer melk og meieriprodukter er det mye enklere å få nok av alle næringsstoffene du trenger. Med melk og meieriprodukter i kostholdet er det lettere å sikre at du får nok av jod, vitamin B12 og kalsium.

Helsemyndighetenes kostråd for meieriprodukter er:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Med dette menes tre porsjoner, hvorav minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å bidra til å dekke behovet for jod.

En porsjon kan være:

 • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
 • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
 • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
 • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
 • en porsjon havregrøt med melk
 • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Fakta

Det finnes flere varianter av et vegetarisk kosthold. Fellesnevneren for dem alle er at de ikke inneholder kjøtt og kjøttprodukter.

 • Pescetarianere inkluderer fisk.
 • Ovo-vegetarianere inkluderer egg.
 • Lakto-vegetarianere bruker melk og meieriprodukter.
 • Veganere unngår fullstendig alle animalske produkter, inkludert kjøtt, fisk, melk og egg.

Næringsstoffer man må passe litt ekstra på i et vegetarisk kosthold:

 • B-vitaminer
 • Jod
 • Vitamin D
 • Jern, sink og selen
 • Kalsium
 • Proteiner
 • Langkjedete marine omega-3-fettsyrer

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.