Byggrynsgrøt
Byggrynsgrøt er en smakfull, sunn, norsk tradisjonsgrøt som har blitt veldig populær igjen. Et godt alternativ til havregrøt.
Over 60 min
Enkel
Ingredienser:
Porsjoner
- 2 dl Byggryn
- 5 dl Vann
- 1 l Lettmelk
- 0,5 ts Salt
- 2 dl Havregryn
- 1 ts Malt kanel
- 2 ss Honning (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
- La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Ernæringsrådgiverens tips:Under bløtlegging av byggrynene, spaltes fytinsyren i grynene. Når fytinsyren er spaltet er næringsstoffene i grynene lettere tilgjengelige, og grynene blir da en bedre kilde til for eksempel jern.
- Hell av det overflødige vannet (vannet som byggrynene har blitt bløtlagt i skal ikke benyttes videre).
- Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre.
- Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til med salt.
- Honning og kanel kan tilsettes i grøten eller serveres ved siden av.
- Servér kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. Ernæringsrådgiverens tips:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig. Spiser du en porsjon av denne grøten og drikker ett glass melk til får du i deg 2 av 3 om dagen.