Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøt er en smakfull, sunn, norsk tradisjonsgrøt som har blitt veldig populær igjen.  Et godt alternativ til havregrøt.

Se flere sunne grøtoppskrifter her.

enkel
En god, gammeldags variant
Lukk full skjerm

Ingredienser

4
2 dl byggryn
5 dl vann
1 l lettmelk
½ ts salt
2 dl lettkokt havregryn
1 ts malt kanel
2 ss honning (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

  1. La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over.
    Ernæringsrådgiverens tips

    Under bløtlegging av byggrynene, spaltes fytinsyren i grynene. Når fytinsyren er spaltet er næringsstoffene i grynene lettere tilgjengelige, og grynene blir da en bedre kilde til for eksempel jern.

  2. Hell av det overflødige vannet (vannet som byggrynene har blitt blødtlagt i skal ikke benyttes videre).
  3. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre.
  4. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til med salt.
  5. Honning og kanel kan tilsettes i grøten eller serveres ved siden av. 
  6. Servér kald melk eller yoghurt til. Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. 
    Ernæringsrådgiverens tips

    Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Spiser du en porsjon av denne grøten og drikker et glass melk til får du i deg 2 av 3 om dagen

Se flere sunne grøtoppskrifter her.