Dette bør du spise etter trening

Etter en god treningsøkt trenger kroppen påfyll av sunn og god mat som gir deg både karbohydrater og proteiner. Spis smart etter trening så vil kroppen gjenoppbygges optimalt.

Det er viktig å fylle på med riktige byggesteiner etter en treningsøkt. Når vi trener brytes musklene ned, og proteiner etter trening bidrar til å bygge opp muskelmassen. Karbohydrater er vel så viktig etter trening. De er kroppens energikilde under treningsøkten, og de små karbohydratlagrene vi har fylles best på rett etter trening. Les mer om karbohydrater etter trening her.

Hvorfor er melk smart etter trening?

For å restituere riktig bør du også sørge for å kompensere for væsketapet du har hatt under treningen. Melk inneholder i underkant av 90 % vann, og er en kilde til proteiner av god kvalitet. I tillegg inneholder melk litt karbohydrater samt salter/elektrolytter som bidrar til en stabil væskebalanse. Dette gjør melk til et smart og enkelt alternativ etter trening. Drikker du melk sammen med noe som gir deg karbohydrater, som frukt eller en brødskive, bidrar du til å dekke behovet for både proteiner og karbohydrater etter trening. Her kan du lese mer om hvorfor melk er smart etter trening.

Tips til lette måltider etter trening som gir deg karbohydrater og proteiner:

Hvor raskt etter trening bør man spise?

Hvor raskt du bør fylle på med energi etter trening, kommer an på hvor lenge og hvor hardt du trener. Er du en mosjonist som trener i omtrent en time, en til fire ganger i uken, trenger du ikke få i deg energi like raskt etter økten som en toppidrettsutøver med flere økter om dagen. Er du sulten, og det er en stund til neste hovedmåltid, kan du spise et lite mellommåltid som en frukt, en smoothie eller et glass melk innen en halvtime etter trening.

Er det lurt å drikke sjokolademelk etter trening?

Sjokolademelk inneholder både karbohydrater og proteiner, og kan derfor være en enkel måte å få i seg energi etter trening. Sjokolademelk trenger heller ikke være en sukkerbombe du bør innta i begrensede mengder. I dag finnes det sjokolademelk helt uten tilsatt sukker på markedet. Her kan du lese mer om hvorfor denne melken kan nytes hver dag.

Ernæringsrådgiverens tips

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er at proteiner bør bidra med 10-20 % av energiinntaket vårt. En enkel måte å regne ut hvor mye proteiner du trenger hver dag er å gange vekten din med 0,8-0,9. Vanlige mosjonister trenger i gjennomsnitt 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt, mens yngre ungdommer har behov for 0,9 g pr kg kroppsvekt. Idrettsutøvere kan ha et høyere behov, men fordi energibehovet er høyere og de spiser flere kalorier, vil også proteininntaket som regel bli høyere.

Fakta

Visste du at… de færreste trenger proteintilskudd for å få nok proteiner? Et sunt og variert kosthold med nok vanlig mat som inneholder gode proteinkilder er tilstrekkelig for de fleste. Spiser du grovt brød og grove kornprodukter, magre kjøttprodukter, belgvekster, melk og meieriprodukter, får du sannsynligvis nok proteiner.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.