Salat med bakt søtpotet og cottage cheese

Tre råd til deg som vil ned i vekt – og holde den

Det kan være vanskelig å holde på vekten etter vektnedgang. Her forklarer en ekspert hvorfor, og gir deg noen gode råd for å lykkes.

Jøran Hjelmesæth er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo. På spørsmål om det er vanskelig å gå ned i vekt svarer han nei.

- Det er ganske enkelt å gå ned i vekt. Problemet er å holde seg der etterpå. De fleste klarer fint å gå ned i vekt ved å spise mindre. Problemet er at man ikke klarer å stabilisere det, utdyper han.

- Spis sunn mat og vær i fysisk aktivitet regelmessig. Ha bedre helse og vektstabilisering som mål, ikke selve vektreduksjonen, anbefaler han.

Her kan du regne ut din BMI og finne ut hvor mange kalorier du trenger hver dag ved ulike mål for vektnedgang. Skreddersydde menyer tilpasset ditt kaloribehov får du også.

Hvorfor er det så vanskelig å holde på vekten?

Hjelmesæth mener hver enkelt bør vurdere nøye hvor mye vekt man velger å miste. Det er nemlig slik at jo mer du går ned i vekt, jo vanskeligere er det å holde på vekten.

- Kroppen din oppfatter slanking som en farlig sultsituasjon og går i et slags forsvar – et «spareblussmodus. Den kompenserer ved å gi deg større sultfølelse, og ikke minst, redusert forbrenning, forklarer Hjelmesæth.

Med lavere forbrenning og økt sultfølelse er det ikke så rart at det er vanskelig å holde på vekten.

Viktigst å forebygge vektøkning

Professor Jøran Hjelmesæth mener det er en myte at man må gå langsomt ned i vekt. De som går ned mest de første to til tre månedene klarer seg best på sikt. Han peker på at det viktigste for å gå ned i vekt er å unngå energitett mat med mye fett og sukker.

- Er du overvektig bør du forebygge vektøkning, og heller anstrenge deg for å beholde vekten du har nå. Det gjør du ved å være i mer fysisk aktivitet, og ved å følge de gode, norske kostrådene, sier Hjelmesæth.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Tre gode råd ved vektnedgang

Professor Hjelmesæth har tre råd til de som ønsker å gå ned i vekt – og holde den:

  1. Vær i moderat fysisk aktivitet hver dag, en time holder. Det vil øke forbrenningen din.
  2. Spis regelmessig og ta deg gjerne tid til frokost hver eneste dag.
  3. Våg å veie deg minst ukentlig og ta konsekvensene av det vekta viser. Har du gått litt opp i vekt, så bør du forsøke å gå ned igjen.

Magre meieriprodukter som slankemat

For å holde vekten oppfordrer Hjelmesæth oss til å følge kostrådene og med det spise sunt og variert i passe mengde. De fleste kjenner gjerne til rådet om å spise fem frukt og grønt om dagen, mens dessverre få kjenner til rådet om å spise 3 magre meieriprodukter om dagen. Det er dumt, for det er lurt å inkludere magre meieriprodukter i kostholdet også når du ønsker å gå ned i vekt.

Du trenger like mange vitaminer og mineraler når du slanker deg som ellers, og de magreste variantene av melk og meieriprodukter har samme innhold av disse næringsstoffene som de med mer fett. Spis derfor gjerne 3 om dagen!

Les mer: Dette du spise for å holde en sunn vekt

Ernæringsrådgiverens tips

Helsemyndighetenes kostråd for meieriprodukter er:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Med dette menes tre porsjoner, hvorav minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å bidra til å dekke behovet for jod.

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.