cottage cheese på knekkebrød

Dette bør du spise for å holde en sunn vekt

Et sunt og variert kosthold sammen med nok fysisk aktivitet er det viktigste for å holde en sunn vekt. Hvis du slanker deg er det fornuftig å spise grønt, magert og fiberrikt. Det finnes dessuten holdepunkter for at magre, proteinrike meieriprodukter er gunstige om du ønsker å gå ned i vekt.

Proteiner er et av de energivende næringsstoffene, og det har flere sentrale oppgaver i kroppen. De bidrar i oppbygging og vedlikehold av celler og vev.

Melkens proteiner inneholder alle de 20 aminosyrene proteiner er bygget opp av, både de 11 aminosyrene kroppen kan lage selv, og de 9 som må tilføres gjennom maten vi spiser, det som kalles essensielle aminosyrer.

Proteiner gir metthet

Det finnes god dokumentasjon på at proteinrik mat metter godt. Sammenlignet med fett og karbohydrater gir proteiner bedre metthet på samme antall kalorier.

Proteininnholdet i meieriprodukter varierer (protein per 100 gram):

 • Melk: ca. 3,5 gram
 • Yoghurt: 11-16 gram
 • Gulost: 10–25 gram

Når magre meieriprodukter inngår i et sunt kosthold eller i et kosthold der ønsket er å gå ned i vekt, kan de bidra til å gi god metthetsfølelse, uten å gi så mange kalorier.

Ønsker du å gå ned i vekt? Med BMI-kalkulatoren kan du få beregnet ditt kaloribehov og få dagsmenyer tilpasset deg.

Kalsium og jod for forbrenningen

Magre meieriprodukter er næringstette, det vil si at de bidrar med mange næringsstoffer for hver kalori de gir. Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet, og gir deg også et verdifullt bidrag av vitamin B12, vitamin B2 og fosfor. Les mer om hvorfor melk er sunt.

Kalsium finnes i alle cellene i kroppen vår, og er viktig i svært mange av prosessene som skjer inni oss hele tiden, som å bygge og bevare et normalt skjelett og å bidra med normal muskelfunksjon.

Studier har vist at meieriprodukter kan redusere fettmassen i kroppen, og dette antas å skyldes at kalsium kan binde fettsyrer slik at noe av fettet ikke tas opp i kroppen.

Jod er et mineral som inngår i produksjonen av skjoldbruskkjertel-hormonene som regulerer stoffskiftet (metabolismen) vårt. For at forbrenningen skal fungere normalt må vi få i oss nok jod, men det finnes dessverre få kilder til jod i kostholdet vårt. Hvit fisk er sammen med melk og meieriprodukter de største bidragsyterne.

Les mer: Derfor er jod viktig for deg

Spis tre porsjoner magre meieriprodukter daglig

Det finnes ingen mirakelkur hvis du vil slanke seg. For å gå ned i vekt er nøkkelen å forbruke flere kalorier enn du inntar.

Kroppens behov for næringsstoffer er det samme selv om du slanker deg, og derfor spiser mindre mat. Da bør maten du spiser være næringstett, det vil si at den skal gi deg et bredt spekter av vitaminer og mineraler.

Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen

Magre meieriprodukter har like mange næringsstoffer som de originale produktene, men færre kalorier. Derfor er de et godt valg dersom du ønsker å gå ned i vekt. Studier viser at de som drikker mest melk både har lavere kroppsvekt og mindre fett på kroppen enn de som drikker minst melk.

Det er liten grunn til å utelate melk og meieriprodukter fra kostholdet om man ønsker å gå ned i vekt. Det kan derimot være smart å inkludere tre porsjoner med magre og proteinrike meieriprodukter daglig. Dette kan for eksempel være:

 • En stor skål cottage cheese (300 gram): Ca. 38 gram protein
 • En liten skål cottage cheese (150 gram): Ca. 19 gram protein
 • En porsjon kvarg (150 gram, 1 % fett): Ca. 18 gram protein
 • Et porsjonsbeger yoghurt (proteinrik variant, 160 g): Ca. 11-16 gram protein
 • 2 skiver lettere gulost: Ca. 5-7 gram protein
 • 1 glass (2 dl) proteinberiket melk (f. eks. Styrk): Ca. 11 gram protein

Her finner du inspirasjon til proteinrike oppskrifter med meieriprodukter.

Ernæringsrådgiverens tips

Helsemyndighetenes kostråd for meieriprodukter er:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Med dette menes tre porsjoner, hvorav minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt for å bidra til å dekke behovet for jod.

En porsjon kan være:

 • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
 • et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
 • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (ca. 100 g)
 • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
 • en porsjon havregrøt med melk
 • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Fakta

Hvor mye protein trenger du?

Helsedirektoratet anbefaler at proteininntaket bør ligge på rundt 10-20 prosent av energiinntaket vårt. For en gjennomsnittlig kvinne som har et energibehov på 2000 kalorier (kcal) tilsvarer dette 200-400 kcal hver dag fra proteiner. I gram er dette fra 50-100 gram proteiner (1 gram protein gir 4 kcal).

Les mer om hvor mye proteiner du trenger her.

Andre kilder til proteiner i kostholdet vårt er grove kornprodukter, fisk, kjøtt, egg, nøtter og belgvekster.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.